Fisk- och skaldjurssoppa

20 röster
4
Fisk- och skaldjurssoppa
Foto: Susanna Blåvarg

Skaldjur är vackert, gott och fräscht. Musslorna ska vara stängda när de läggs i och öppna när de har kokat.

Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g laxfilé
  • 1 nät blåmusslor, ca 1 kg
  • 400 g räkor med skal
  • 4 msk olivolja
  • 1 l vatten + 3 fiskbuljongtärningar
  • 3-4 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 hel stjärnanis
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 msk färsk timjan, repad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skala räkorna och fräs skalen i 2 msk olivolja i en gryta.
  2. Häll på fiskbuljong och låt koka på svag värme i ett par minuter. Sila av räkfonden.
  3. Skala och tärna potatis och morötter. Skala och strimla fänkålen.
  4. Skala och hacka löken och vitlöksklyftorna. Fräs lök och vitlök i 2 msk olivolja i ett par minuter.
  5. Lägg i potatis, morötter och fänkål. Krydda och fräs sakta i någon minut. Häll över räkfonden och tomaterna och koka på svag värme i ca 30 minuter under lock.
  6. Tvätta och skrapa musslorna. Skär laxen i stora bitar. Sjud musslorna i soppan i 3 minuter. Lägg i laxen och koka försiktigt i ytterligare 3–6 minuter.
  7. Lägg i räkorna precis före servering. Salta och peppra. Servera soppan het toppad med färsk timjan och ett gott bröd.
14 februari 2012

Laddar fler recept...