Kolgrillad gravad laxfilé med kapris och saffranssås

Foto: TV4
Kolgrillad gravad laxfilé med kapris och saffranssås
26 ingredienser
1h
Snabbgravad laxfilé på grillen med tidiga primörer och smaken av saffran och honung.
Dryck till maten
Cono Sur Vision Chardonnay. Artnr 6522. 95 kr
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Lax och potatis
- 170 g färsk laxfilé utan skinn och ben, per person
- 2 msk salt
- 2 msk strösocker
- 0,5 tsk vitpeppar, grovmalen till gravning
Glaze
- 1 msk honung
- 1 msk citron, pressad
- 1 msk smör, smält
- 175 g färskpotatis per person (eller delikatesspotatis efter säsong)
- 2 msk smör
- 1 dl dill, finhackad
- salt
Kapris & saffranssås
- 0,25 g saffran
- 0,5 dl vitt vin
- 250 g majonnäs
- 250 g crème fraîche
- 100 g kapris
- 0,5 dl dill, hackad, och gräslök
- salt
- peppar
sallad
- 100 g rucolasallad
- 8 sparris
- 2 salladslökar
- 2 msk olivolja
- 1 msk citron, pressad
- salt
- peppar
Gör så här
Laxen
- Dra ut fiskben samt skär bort skinnet
- Blanda socker, salt och krossad vitpeppar. Lägg i plastpåse med laxskivorna i 20 min, rumstemperatur.
- Spola därefter av blandningen med kallt vatten. Förvara i kylen till grillningen.
- Blanda ihop glazen.
- Grilla på het träkolsbädd (anv halster) alt. grillpanna ca 3 min/ sida.
- Pensla på glazen när fisken är klar.
Potatisen
- Tvätta potatisen.
- Koka ca 20 - 25 min i saltat vatten. Håll varmt.
- Blanda ned smör samt hackad dill innan servering
Såsen
- Blanda saffran och vitt vin i en bunke. Låt dra i ca 30 min.
- Blanda i resten av ingredienserna och smaksätt med salt och peppar.
- Låt stå i kylen, gärna över natten. Jättegod till mycket annat!
Salladen
- Koka sparrisen i ca 4 min. Låt kallna.
- Blanda ruccola, sparris och lök.
- Blanda och tillsätt dressingen strax innan serveringen