Kolgrillad gravad laxfilé med kapris och saffranssås

Kolgrillad gravad laxfilé med kapris och saffranssås
Foto: TV4

Kolgrillad gravad laxfilé med kapris och saffranssås

1

26 ingredienser

1h

Snabbgravad laxfilé på grillen med tidiga primörer och smaken av saffran och honung.

Dryck till maten
Cono Sur Vision Chardonnay. Artnr 6522. 95 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

Lax och potatis

  • 170 g färsk laxfilé utan skinn och ben, per person
  • 2 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 tsk vitpeppar, grovmalen till gravning

Glaze

  • 1 msk honung
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 msk smör, smält
  • 175 g färskpotatis per person (eller delikatesspotatis efter säsong)
  • 2 msk smör
  • 1 dl dill, finhackad
  • salt

Kapris & saffranssås

  • 0,25 g saffran
  • 0,5 dl vitt vin
  • 250 g majonnäs
  • 250 g crème fraîche
  • 100 g kapris
  • 0,5 dl dill, hackad, och gräslök
  • salt
  • peppar

sallad

  • 100 g rucolasallad
  • 8 sparris
  • 2 salladslökar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citron, pressad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Laxen
    Dra ut fiskben samt skär bort skinnet
  2. Blanda socker, salt och krossad vitpeppar. Lägg i plastpåse med laxskivorna i 20 min, rumstemperatur.
  3. Spola därefter av blandningen med kallt vatten. Förvara i kylen till grillningen.
  4. Blanda ihop glazen.
  5. Grilla på het träkolsbädd (anv halster) alt. grillpanna ca 3 min/ sida.
  6. Pensla på glazen när fisken är klar.
  7. Potatisen
    Tvätta potatisen.
  8. Koka ca 20 - 25 min i saltat vatten. Håll varmt.
  9. Blanda ned smör samt hackad dill innan servering
  10. Såsen
    Blanda saffran och vitt vin i en bunke. Låt dra i ca 30 min.
  11. Blanda i resten av ingredienserna och smaksätt med salt och peppar. Låt stå i kylen, gärna över natten. Jättegod till mycket annat!
  12. Salladen
    Koka sparrisen i ca 4 min. Låt kallna.
  13. Blanda ruccola, sparris och lök.
  14. Blanda och tillsätt dressingen strax innan serveringen