Kebab på lammhjärta

Kebab på lammhjärta ny
Foto: Tea Malmegård
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Kebab på lammhjärta

25 ingredienser

2 h

Lammkebab blir goda snacks att servera i sommar.

Ingredienser

portioner

Lamm

  • 2 lammhjärtan
  • 20 g salt
  • 1 l vatten
  • olja
  • smör
  • peppar

Nyponketchup

  • 100 g torkade nypon
  • 100 g gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök
  • färsk timjan
  • 5 msk tomatpuré
  • 250 g krossade tomater
  • 100 g honung
  • 0,5-1 l vatten
  • rödvinsvinäger
  • salt
  • peppar

Ramslöksyoghurt

  • 5-10 blad ramslök (beroende på storlek)
  • 100 g grekisk yoghurt, hängd
  • salt
  • citronsaft

Örtsallad

  • 10 g mynta, plockad
  • 10 g färsk koriander, plockad
  • 10 g persilja, plockad
  • 1 salladslök

Gör så här

Lamm

  1. Blanda salt med vatten.
  2. Putsa bort artärer och lägg hjärtat i 2% rimlag.
  3. Strimla ner köttet och trä det på dubbla spett. Det blir mycket enklare att steka/grilla om spetten är parallella.
  4. Stek spetten i en varm panna. Börja med olja och addera smör på slutet. De kräver inte särskilt lång tillagning.
  5. Peppra ordentligt direkt efter.

Nyponketchup

  1. Koka samtliga ingredienser på låg värme i ca 2 timmar.
  2. Mixa blandningen i en kannmixer och passera genom en finmaskig sil. Smaka upp vid behov.
  3. Fyll på spritspåse.

Ramslöksyoghurt

  1. Finhacka ramslöken och vänd ner i yoghurten.
  2. Smaka upp med salt samt citron och fyll på spritspåse.

Örtsallad

  1. Strimla ingredienserna och blanda ihop.

Servering

  1. Avsluta det grillade hjärtat med nyponketchup, ramslöksyoghurt och en härlig örtsallad.