Kavring på surdeg

Kavring på surdeg
martin löf
martin löf

Kavring på surdeg

7 ingredienser

1 h + jäsning

Här kommer ett riktigt gott recept på kavringen bakad på surdeg. Degen är väldigt lör och det ska den vara! Bäst av allt är att den inte ska knådas.

Ingredienser

portioner bröd
  • 700 g filmjölk
  • 300 g mörk sirap
  • 100 g surdegsstart (av vete, mata upp surdegen med dagen innan så den är aktiv och bubblig)
  • 2 tsk brödkrydda, finmalen (anis, fänkålsfrö, kummin)
  • 250 g vetemjöl
  • 450 g kornmjöl, finmalet
  • 15 g salt

Gör så här

  1. Blanda filmjölk, sirap, surdegsstart och brödkrydda i en degblandare och rör om.
  2. Tillsätt vetemjöl och kornmjöl. Blanda på låg fart i ca 6 minuter.
  3. Tillsätt saltet och bland i ytterligare 3–4 minuter.
  4. Klicka ner degen i en brödform. Använd helst en form som är klädd med silikon så brödet släpper lätt. Smörj annars valfri form med olja.
  5. Blöt händerna och “jämna" till ytan på degen så den blir slät och fin.
  6. Låt sedan degen jäsa 15–20 timmar, eller tills den har rest sig till dubbla storleken.
  7. Grädda brödet på 175 grader i 40–50 minuter. Ta gärna tempen på brödet! När det är 96 grader så är du säker på att det är klart.