Örgravad strömming

Örgravad strömming
Foto: TV4
Katja Palmdahl
Katja Palmdahl

Örgravad strömming

Av: Katja Palmdahl

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

Här har jag gjort min favorit till sillbordet! Har man inte tid att vänta på gravningen kan man byta ut strömmingen mot färdig löksill. Slå helt enkelt bort lagen och lägg in sillen i örtcremen. För det är ju den som är så god! Marinera gärna ett par timmar. /Katja Palmdahl

Ingredienser

portioner
  • 400 g strömmingsfilé

Klarlag

  • 1 l vatten
  • 1,5 dl ättiksprit 12 %
  • 3 msk salt

Örtcreme

  • 0,5 l färska örter (t ex basilika, dill och bladpersilja)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 äggulor
  • 1 msk honung
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 dl vatten, kallt
  • 2,5 dl matolja
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Gör så här

Gravning

  1. Dra strömmingsfiléerna från skinnet.
  2. Blanda ihop ingredienserna till klarlagen tills saltet löst sig.
  3. Lägg ner strömmingen och grava minst 8 timmar. Låt stå kallt och rör gärna om någon gång.

Örtcreme

  1. Hacka örterna till dressingen grovt och lägg i ett mixerglas.
  2. Tillsätt vitlök, äggulor, honung, vinäger, senap och vatten.
  3. Starta mixern och häll i oljan lite i taget.
  4. Mixa till en slät, grön dressing.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Späd eventuellt med två–tre matskedar crème fraiche för en friskare sås.
  7. Slå bort klarlagen och låt strömmingen rinna av ordentligt.
  8. Vänd ner örtsåsen varsamt och låt strömmingen gotta sig i cremen ett par timmar.
  9. Servera med knäckebröd och en god hårdost, till exempel en lagrad Präst.