Karp i ugn med pepparrotssås

Karp i ugn med pepparrotssås
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Karp i ugn med pepparrotssås

14 ingredienser

1 h

Ugnsstekt karp fylld med rotfrukter är ett trevligt alternativ till julskinkan. Här serveras den med en ljummen sås med tydlig smak av pepparrot.

Ingredienser

portioner

Karp i ugn

  • 1 kg karp (eller annan insjöfisk som gädda eller gös)
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 0,5 rotselleri
  • 1 knippe stjälkselleri
  • smör
  • salt
  • peppar

Pepparrotssås

  • 1-1,5 dl färsk pepparrot, riven (beroende på önskad styrka i såsen)
  • ca 150 g smör
  • 1-2 msk vetemjöl
  • 3 dl gräddfil
  • 3 ägg, kokta och hackade
  • salt

Gör så här

Karp

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med att rensa fisken för att sedan saltmassera och peppra den.
  3. Skala och tärna grönsaker smått och fyll fisken med dem.
  4. Tillaga fisken ca 30 minuter i ugnen

Pepparrotssås

  1. Skrubba pepparroten ren eller skala den. Riv den fint på rivjärn.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölet. Vispa sedan ner gräddfilen i kastrullen.
  3. Smaka av såsen med lite salt. När den har fått önskad sälta, rör ner den finrivna pepparroten.
  4. Skala och finhacka de hårdkokta äggen och rör ner i såsen. Nu är såsen färdig att serveras till fisken!