Kokt hälle med butternutkräm och baconströssel

Kokt hälle med butternutkräm och baconströssel
Foto: TV4

Kokt hälle med butternutkräm och baconströssel

Av: Karolina - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

1h 10 min

Hälleflundra med en oemotståndlig balans av surt, sött och salt. Häng med på en resa från Norge till Sydafrika.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg butternutpumpa
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 dl kantareller (eller annan svamp)
  • 80-100 g bacon
  • 800 g hälleflundra
  • 100 g haricots verts
  • 2 msk lingon

Gör så här

Butternut

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela och kärna ur butternuten, lägg på plåt i klyftor, ringla olivolja och havssalt på.
  3. Rosta i ugnen i en timme.
  4. Se till att det inte blir bränt utan bara mjukt.
  5. Ta ut butternuten ur ugnen, låt svalna så du kan gröpa ur den utan att bränna dig.
  6. Handmixa med salt, peppar och crème fraiche.
  7. Precis innan servering, hetta upp krämen i en kastrull.

Baconströsslet

  1. Finhacka fläsket och stek på högsta värmen i några minuter.
  2. Dra av till lägre temperatur och låt ligga några minuter så att det verkligen blir knaprigt.
  3. Häll av baconbitarna på ett smörpapper.
  4. Försök få så torrt som möjligt genom att byta smörpapper efter ett tag.

Svamparna

  1. Stek kantarellerna i smör på sexan i några minuter tills de fått fin färg.

Bönorna

  1. Koka upp vatten, lägg i bönorna och låt dem sjuda i ca 5 minuter.
  2. Ta sedan av kastrullen, häll och tappa upp kallvatten i kastrullen och låt bönorna stanna i kokningsprocessen och de får behålla en fin färg.
  3. Precis innan servering, hetta upp dem i stekpannan i lite smör.

Hälleflundran

  1. Lägg hälleflundran på en bädd av salt i en form, vänd på fisken så en ny yta får suga in salt några gånger i ca 10 minuter sammanlagt.
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull, ställ av kastrullen vid sidan av och lägg ned fiskbitarna och låt dem ligga i 10 minuter med locket på.
  3. Ta upp med hålslev och droppa av.
  4. Lägg fisken på mitten av tallriken och strö ut kantarellerna i ett brett streck bredvid.
  5. Lägg ut en slev butternutkräm ovanpå svamparna.
  6. Lägg ett knippe gröna bönor mellan fisken och krämen.
  7. Toppa fisken med baconströsslet och garnera tallriken med lingon utspridda en och en. Servera.