Karljohansmör och inlagd svamp

Karljohansmör och inlagd svamp
Foto: Ulrika Pousette
Anja Allvin
Anastasia Lundqvist
Anja Allvin
Anastasia Lundqvist

Karljohansmör och inlagd svamp

Av: Anja Allvin, Anastasia Lundqvist

Från: Nyhetsmorgon

6 ingredienser

20 m

”När Anja bodde hemma i Ukraina hade hon och hennes mamma som hösttradition att varje eftermiddag ta en runda i den närliggande skogen och plocka svamp. Dessa stunder minns Anja med värme: ”Vi pratade om allt mellan himmel och jord och kom ofta hem med en korg full av skogssvamp.” Karljohan var dock en mycket eftertraktad svamp, och det var många svampplockare som var på jakt efter den, så det var sällan de hittade stora mängder. Lösningen var då att göra detta otroligt goda smör. Karljohan har mycket smak och blandat med smör, som ju är en fantastisk smakbärare, får man en upplevelse utöver det vanliga – även med en liten mängd svamp.” /Anja Allvin och Anastasia Lundqvist

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 50 g karljohansvamp (färsk)
  • 100 g smör, rumsvarmt (+ 1 msk till stekning)
  • 2 timjankvistar (bladen)
  • ca 0,5 krm havssalt
  • nymalen svartpeppar
  • surdegsbröd (eller knäckebröd till servering)

Gör så här

  1. Finhacka svampen och stek den i 1 matsked smör i en stekpanna på medelvärme. Svampen ska få en fin gyllenbrun färg.
  2. Lägg i timjan och stek i någon minut till. Låt svalna lite.
  3. Lägg 100 gram smör och den stekta svampen i en mixerskål. Mixa blandningen slät med en stavmixer (eller använd matberedare). Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med surdegsbröd eller knäckebröd. Röra håller i ett par veckor i kylskåpet.