Kall basilikasoppa med örtolja, räk- och tomatsalsa, parmesanchips

Foto: TV4
Kall basilikasoppa med örtolja, räk- och tomatsalsa, parmesanchips
20 ingredienser
Svalt, gott och en underbar smakkombination. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Vinförslag:
Förrätt: Lighthouse 2007, USA
Ingredienser
- 2 schalottenlökar
- 1 knippe basilikastjälkar
- 2 msk olivolja
- 1 dl vitt vin
- 1 msk vitvinsvinäger
- 3 dl vatten + 2 msk grönsaksfond
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 2,5 dl yoghurt
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl färska basilikablad
- flingsalt, svartpeppar
- 0,5 krm strösocker
- grön tabasco
Örtolja
- 1 dl olivolja
- färska örter (basilika, persilja, timjan, dill)
Tomat-räksalsa
- 2 dl färska räkor, rensade
- 2 tomater
- färsk basilika
- svartpeppar
- 4 dl parmesanost, riven
Gör så här
- Skala och grovhacka schalottenlöken. Fräs den glansig med de hackade basilikastjälkarna i lite olja i en kastrull. Tillsätt vin, vinäger och låt sjuda in i löken.
- Blanda i vatten, fond och grädde. Rör ut mjölet i 1 dl av yougurten och vispa ner i soppan. Sjud några minuter så att soppan reder sig. Låt soppan kallna. Sila av hacket.
- Mixa basilikabladen i en mixer eller matberedare tillsammans med soppan. Vispa i resten av yougurten. Smaka av med salt, peppar och några droppar grön tabasco.
- Örtoljan: mixa färska örter; basilika, timjan, dill, persilja med ½-1 dl god olivolja. Spara på flaska.
- Tomat-räksalsan: finhacka ihop tomater, räkor och basilika. Smaksätt med lite svartpeppar och flingsalt. Låt salsan rinna av lite i en sil, så den inte blir för vattnig.
- Servera den kalla basilikasoppan med en klick räk-tomatsalsa. Droppa i örtolja runtomkring. Servera med parmesanchipsen.
- Parmesanchipsen: sätt ugnen på 200°. Riv parmesanen och placera ut på en ugnsplåt, täckt med bakplåtspapper. Det ska blir cirka 8 små högar. Ställ in ganska hög upp i ugnen. Tag ut när parmesanen smält till små kakor och fått lite färg.