Lammstek med rosmarinhonung

Lammstek med rosmarinhonung
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Karin Fransson
Karin Fransson

Lammstek med rosmarinhonung

24 ingredienser

2h

En härlig stek med tillbehör. Den är god både varm och rumstempererad.

Ingredienser

portioner
  • 1 lammstek
  • 3 msk honung
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 3 kvistar lavendel
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 0,5 apelsin
  • 1 msk stark svensk senap
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl mörk köttbuljong
  • 20 g mandelspån
  • salt
  • peppar

Potatistårta med fetaost:

  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 2 kvistar lavendel
  • 4 färska salviablad
  • 300 g fetaost
  • 2 dl gräddmjölk
  • salt
  • vitpeppar
  • 800 g fastkokande potatisar
  • olivolja + lite smör

Gör så här

  1. Förvärm ugnen till 225 grader med en långpanna i. Putsa bort de hårda hinnorna på lammsteken.
  2. Koka upp honungen i en kastrull. Pressa ner eller riv ner vitlök. Finhacka rosmarin och eventuellt lavendel och rör ihop med honungen. Tvätta apelsinen noga och torka, riv sedan av det yttersta skalet på halva. Lägg ner skalet tillsammans med fänkålsfrö och senap i honungen. Ställ undan.
  3. Salta och peppra lammsteken, droppa lite olja i den heta långpannan och lägg steken på. Låt den bryna i cirka 10 minuter. Vänd sedan steken och bryn 10 minuter till.
  4. Sänk ugnsvärmen till 125 grader och stek vidare i cirka 20 minuter. Dra sedan ut steken och pensla den med rosmarinhonungen. Häll det vita vinet och buljongen runt om, stick i en stektermometer så att spetsen ligger i innersta delen av steken och stek vidare. Ta ut steken när termometern visar 55-60 grader.
  5. Under tiden när steken tillagas ska den penslas med honungen och eventuellt ösas med vinspadet.
  6. Hetta upp en panna utan matfett och rosta mandelspånen tills det doftar gott och de har blivit lite gyllene.
  7. Ta ut lammsteken och pensla den med eventuell överbliven honung. Ställ steken på en skärbräda eller uppläggningsfat och låt vila i minst 15 minuter innan servering, annars försvinner all vätska när man skär i den.
  8. Skölj eventuellt ur pannan med lite köttbuljong och ta vara på spadet och servera till steken.
  9. Skiva upp steken och strö de rostade mandelspånen över och eventuellt några kvistar doftande färsk rosmarin.
  10. Potatistårta: Skala den gula löken och vitlöken, hacka fint.
  11. Hetta upp en stekpanna med olja och lite smör och sautera lök- och vitlökshacket, men bryn inte. När löken har blivit glasig är det dags att tillsätta finhackad salvia och rosmarin. Låt blandningen bli varm och dra sedan av plattan, spara så länge.
  12. Mosa fetaosten med gräddmjölken. Riv i vitlöken och krydda med salt och peppar. Finhacka örterna och rör ner.
  13. Skala potatisen (om den inte är färsk) och skär i tunna skivor, skölj dem inte.
  14. Sätt ugnen på 200 grader. Koka skivorna i saltat vatten cirka 5 minuter. Ta sedan upp dem och låt dem rinna av.
  15. Blanda ihop potatisen med lök- och salviablandningen och varva dem med fetaostkrämen i en ugnssäker form, översta lagret ska vara potatis. Fördela lite olivolja över och sätt in i ugnen i cirka 20-30 minuter, kolla gärna med en sticka.
  16. Eventuellt måste man täcka med lite folie mot slutet av gräddningen aå att ytan inte blir bränd.
  17. Värm lite smör i en panna och stek rosmarin och lavendel snabbt. Tag upp dem och låt rinna av på hushållspapper.
  18. Strö de stekta örterna över potatistårtan och servera till lammsteken.