Rigatoni med ängssyra, bondbönor och varmrökt lax

3 röster
6
Rigatoni med ängssyra, bondbönor och varmrökt lax
Foto: Daniel Herzell
6

Du behöver

  • 300 g bondbönor, gärna frysta
  • 1 st gul lök
  • 6 st vitlöksklyftor
  • 1 ask sockerärter eller färska sojabönor
  • 100 g ängssyra
  • 1 dl färsk grönmynta, utan stjälkar
  • 30 g pinjenötter, gärna rostade
  • 1 dl +1 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1 dl ca 30 g, riven parmesanost
  • 400 g pasta: rigatoni eller penne
  • smör
  • 300 g varmrökt lax
  • nymalen vitpeppar
  • eventuellt lite gräslök

Gör så här

  1. Koka de frysta bondbönorna 1–2 minuter i saltat vatten. Häll av kokvattnet och spola dem i kallt vatten. Ta bort det yttre höljet från bönorna.
  2. Skala och finhacka löken och skiva vitlöken fint.
  3. Skär sockerärterna i sneda bitar.
  4. Lägg hälften av ängssyran, hälften av vitlöken, myntan, pinjenötterna, 1 dl olivolja, salt och peppar i en matberedare. Mixa tills det blivit en grön röra, en pesto. Rör ner hälften av parmesanosten.
  5. Koka pastan.
  6. Ta under tiden fram en gryta och fräs lök och vitlök i smör och olivolja, det ska inte få färg, bara bli mjukt och genomskinligt. Tillsätt bondbönor och sockerärter.
  7. Häll av pastan, blanda den med lök- och bönfräset samt peston och resten av ängssyran.
  8. Strö till sist över resten av parmesanosten och rejält med nymalen vitpeppar. Toppa med delad varmrökt lax och hackad gräslök.
9 mars 2009

Fler goda recept