Kardemummlor

Kardemummlor
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Kardemummlor

15 ingredienser

1 h 30 m

Härliga vetebullar med kardemummafyllning kommer förgylla fikat hela våren! Receptet på grunddegen hittar du här:

Vetedeg till Hildas semlor och kardemummabullar

Ingredienser

portioner sats

Mandelmassa med rostade mandlar

  • 2,5 dl sötmandel (med skal)
  • 2 dl florsocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 äggvita (eller 2 små äggvitor)
  • grädde, ovispad (för att få rätt konsistens)

Fyllning

  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 125 g mandelmassa, riven
  • 0,5 strösocker
  • 1 msk kardemummakärnor, mortlade

Utbakning

  • 1 sats vetedeg
  • ägg (till pensling)
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl rörsocker
  • 1 msk kardemummakärnor, mortlade

Montering

  • grädde, vispad
  • florsocker

Gör så här

Mandelmassa med rostade mandlar

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft och rosta mandlarna i 10 minuter på en bakplåtsklädd plåt. Låt svalna helt.
  2. Mixa mandlarna tillsammans med florsockret och salt till ett mjöl med lite småbitar kvar av mandeln.
  3. Mixa ner äggvitan. Ringla sedan i lite ovispad grädde i taget till du får konsistensen du önskar.  Lägg i en spritspåse.

Fyllning

  1. Rör samman ingredienserna till fyllningen.

Utbakning

  1. Kavla ut vetedegen till en ca 1 centimeter tunn rektangulär platta.
  2. Bred på fyllningen. Vik över halva deg plattan och skär långa remsor. Forma till kardemummabullar. Tips är att lägga dubbla bakplåtspapper på plåten för att mandelmassan inte ska brännas i botten på bullarna.
  3. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 210 grader varmluftsugn.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med kardemummasocker.
  6. Grädda mitt i ugnen till gyllene färg, mellan 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Montering

  1. Skär av toppen på kardemummabullen.
  2. Spritsa på den rostade mandelmassan.
  3. Spritsa på grädden, toppa med locket och pudra över florsocker.