• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Kardemummavåfflor

12 röster
40 m
6
Kardemummavåfflor
Foto: Tv4

Det här receptet bjuder på kardemummavåfflor med lättvispad grädde, lättsjudna rabarber, rabarbersylt och hjortronmylta. En underbar version som passar perfekt till dagens fika!

40 m
6
6 portioner

Du behöver

  • 300 g grädde, vispad
  • 50 g smör, brynt och saltat
  • 2-3 g malen kardemumma, grovmalen
  • 180 g dinkelmjöl (vetemjöl går lika bra)
  • 2 dl vatten, iskallt
  • 200 g grädde, lättvispad till servering

Hjortronmylta

  • 250 g hjortron, frysta
  • 120 g rörsocker, strö
  • 10 g vaniljsocker

Lättsjudna glasrabarber

  • 600 g rabarber
  • 200 g vatten
  • 200 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron, saften

Rabarbersylt

  • 400 g rabarber
  • 100 g jordgubbar, frysta
  • 300 g strösocker

Gör så här

  1. Våfflor
    Sätt på våffeljärnet.
  2. Vispa grädden.
  3. Bryn smöret tills mjölkproteinet börjar karamellisera och dofta nötigt. Vispa under tiden.
  4. Blanda kardemumma, dinkelmjöl, vatten och det brynta smöret.
  5. Vänd i grädden.
  6. Grädda smeten i våffeljärn tills våfflan blivit ordentligt gyllenbrun. Lägg av på galler eller njut direkt.
  7. Hjortronmylta
    Lägg hjortron, socker och vaniljsocker i en kastrull och värm försiktigt till ett uppkok.
  8. Rör försiktigt runt så att hjortronen inte går sönder. Låt stå i kyl tills det svalnar.
  9. Sila av nästan all vätska men behåll tillräckligt så att hjortronen inte torkar.
  10. Lättsjuden glasrabarber
    Ta bort blasten och skölj stjälkarna noga.
  11. Koka upp vatten och socker tillsammans med en urskrapad vaniljstång. Häll i citronjuicen.
  12. Strimla rabarbern i små tunna diskar, cirka 2 mm tjocka.
  13. Slå den varma lagen över rabarbern och låt dem dra i 2-3 minuter. Sila av.
  14. Rabarbersylt
    Koka upp alla ingredienserna till cirka 102 grader. Mixa sylten slät och häll upp den på steriliserade burkar.
25 mars 2020