• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Kardemummadoftande äppelkaka med pekannötskolasås, vaniljglass och rostade pekannötter

POPULÄRT
Kardemummadoftande äppelkaka med pekannötskolasås, vaniljglass och rostade pekannötter
Foto: Frida Wismar
Sofia Henriksson
Sofia Henriksson

Kardemummadoftande äppelkaka med pekannötskolasås, vaniljglass och rostade pekannötter

7 steg att laga

27 ingredienser

1 h 15 min

Vill du ha en dessert som du verkligen kan frossa i och som får dig nästan barnsligt glad. Då ska du slänga ihop den här kreationen! Och tro mig, pekannötskolasåsen kommer du att vilja göra mycket av då den blir helt magiskt god! / Sofia

Always hungry Sofia Henriksson omslag

Receptet är ur boken Always hungry av Sofia Henriksson, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner6 - 8 portioner

Äppelkaka

  • 150 g smör
  • 300 g vit choklad
  • 0,5 krm salt
  • 2 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 äpplen, gärna granny smith

Vaniljglass

  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde

Pekannötskolasås

  • 100 g smör
  • 3 dl muscovadosocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g pekannötter (osaltade)
  • salt

Garnering

  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 1 citron
  • 1 äpple, gärna granny smith
  • 200 g pekannötter
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • flingsalt

Gör så här

  1. Äppelkaka
    Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smält smöret och lägg i den vita chokladen så att den smälter. Tillsätt salt och nästan all kardemumma. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke. Vispa ner smörchokladen och vänd ner mjöl och crème fraiche.
  2. Riv ett äpple och vänd ner i smeten. Skiva det andra tunt, gärna med mandolin. Lägg bakplåtspapper i en form cirka 20x25 cm och häll i smeten. Lägg äppelskivorna ovanpå och toppa med lite kardemumma. Grädda i ugnen i 20–30 minuter. Kakan ska kännas lite lös när man tar ut den. Ställ kallt. Den är nästan bäst att förbereda dagen innan.
  3. Vaniljglass
    Vispa ägg och socker i en kastrull. Tillsätt mjölken och fortsätt vispa på medelvärme. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Lägg kärnor och stång i kastrullen. Värm tills det nästan kokar. Låt blandningen svalna och tillsätt grädde. Kör i glassmaskin i 30–40 minuter för önskad konsistens.
  4. Garnering
    Koka upp socker och vatten. När allt socker löst sig, häll upp i två skålar. Lägg en kanelstång i ena, pressa saften från en halv citron i den andra. Skiva äpplet tunt, gärna med mandolin. Lägg fyra skivor i ena skålen och fyra skivor i den andra skålen. Låt stå.
  5. Pekannötskolasås
    Smält smöret och lös upp sockret i smöret. Tillsätt grädden och koka i 10 minuter. Hacka hälften av pekannötterna, häll ner och koka ytterligare 5–10 minuter. Smaka av med salt.
  6. Rosta resten av pekannötterna i en panna och hacka fint.
  7. Upplägg
    Häll pekannötskolasåsen i botten av en skål. Tryck ut en rund bit av äppelkakan med en utstickare. Lägg kakan på såsen, gör ett ägg av vaniljglassen och lägg ovanpå. Strö över rostade pekannötter och lägg en skiva kaneläpple och en skiva citronäpple per tallrik. Toppa med lite flingsalt.
TIPS!
Always hungry Sofia Henriksson omslag

Receptet är ur boken "Always hungry" av Sofia Henriksson, Bonnier fakta.