Karamelliserad vit sparris med lavendelgrädde
Karamelliserad vit sparris med lavendelgrädde
10 ingredienser
20 m
Karamelliserad vit sparris med lavendelgrädde och rapsskott är en festlig och god rätt att njuta av i helgen!
Se Fabian Olli Johanson laga receptet

Ingredienser
- 3 kvistar lavendel
- 4 dl vispgrädde
- 2 knippen vit sparris
- 50 g smör
- 2 msk strösocker
- 0,5 citron
- flingsalt
- svartpeppar
- rapsskott
- 0,5 dl Västerbottensost, riven
Gör så här
- Avlägsna lavendelblommorna från kvisten och finhacka dem.
- Koka grädde och blommor på låg värme tills häften av grädden återstår. Smaka av med lite salt.
- Skär bort ca 2–3 centimeter av den nedersta delen av sparrisen. Slantarna går utmärkt att spara i frysen till ett senare soppkok. Skär därefter sparrisarna i mindre jämnstora bitar.
- Hetta upp en stekpanna strax över medelvärme. Häll i en skvätt olivolja i pannan tillsammans med sparrisen. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Stek en minut och strö sedan över socker och tillsätt smör.
- Pressa saften från en halv citron över och fortsätt bryna sparrisen tills bitarna blivit vackert gyllenbruna.
- Precis innan servering steker du rapsskotten i en rykande het panna med lite olivolja och salt.
- Fördela sparris och rapsskott jämt över en tallrik, ringla över några skedar lavendelgrädde, toppa med lite riven västerbottensost och njut!