Kantarellconsommé

Håkan Thörnström KK 2024

Kantarellconsommé

13 ingredienser

1 h

Håkan Thörnström gästar Nyhetsmorgon och bjuder på kantarellconsommé med råstekt majs och körvel till förrätt.

Ingredienser

portioner

Consommé

  • 500 g kantareller
  • 1 schalottenlök
  • 1 knippe salladslök
  • 1 l hönsbuljong
  • 5 äggvitor
  • 1 dl portvin (vitt)
  • 0,5 dl torr sherry
  • 1 msk sherryvinäger
  • salt
  • peppar

Servering

  • 1 majskolv
  • 50 g smör
  • färsk körvel

Gör så här

Consommé

  1. Torrstek kantarellerna tillsammans med finhackad lök.
  2. Blanda kantarellerna med buljongen. Låt kantarellerna stå och dra i buljongen i 30 minuter.
  3. Sila sedan av kantarellerna och grovhacka dem.
  4. Blanda buljongen med äggvita, portvin, sherry och sherryvinäger. Sjud upp buljongen så att äggvitan stelnar och binder partiklar i buljongen.
  5. Sila sedan bort äggvitan i en silduk.
  6. Salta och peppra den klarade buljongen.

Servering

  1. Skär av majskornen och råstek dem i smör.
  2. Blanda ihop hackad svamp och majs. Packa blandningen i utstickare i en djup tallrik.
  3. Toppa med färsk körvel och slå på kokande consommé.