Kalvstek med gräddsås och gurka

Kalvstek med gräddsås och gurka
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kalvstek med gräddsås och gurka

11 ingredienser

En klassisk söndagmiddag som man kan längta efter.

Ingredienser

portioner
  • ca 1,2 kg kalvstek (utan ben)
  • 1 krm paprikapulver
  • salt
  • peppar

Sås

  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 msk vinbärsgelé
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Gnid in steken väl runtom med salt, peppar och paprikapulver. Lägg den i en ugnsform. Stick in en köttermometer i stekens tjockaste del så att spetsen kommer i mitten. Stek i nedre delen av ugnen tills stekens innertemperatur är 65-70 grader, ca 1 1/2 timme.
  2. Vispa ur formen med buljongen och sila ner i en kastrull. Skaka samman vispgrädde och vetemjöl i en redningsbägare och häll i det under omrörning. Låt småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar, timjan och vinbärsgelé.
  3. Låt steken vila en stund innan den skärs upp i tunna skivor. Servera med sås, kokt potatis, vinbärsgelé och inlagd gurka.