Kalvstek med gräddsås

70 röster
4
Kalvstek med gräddsås
Foto: TV4

Vad går upp mot en klassisk kalvstek? Servera kokt potatis, kokta grönsaker och inlagd gurka till. Blir det något över är tunna skivor kalvstek ett utmärkt smörgåspålägg.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg benfri kalvstek
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • smör till stekning
  • salt och malen vitpeppar

Gräddsås:

  • 3 dl köttbuljong
  • 2 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk vinbärsgelé
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Gnid in köttet ordentligt med salt och peppar och bryn det runt om. Skala och skär löken och moroten i mindre bitar. Lägg grönsakerna i en ungssäker form och steken ovanpå. Stek i ugn tills köttet får en innertemperatur på 75°. Håll köttet varmt i folie.
  2. Sås: Smält smör i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt grädden och buljongen. Du kan också hälla i den vätska som bildats i folien som håller köttet varmt. Låt koka i minst 15 minuter. Krydda med salt, peppar och gelé. Sila såsen.
  3. Skär upp steken i tunna skivor och servera med såsen.
26 januari 2009

Laddar fler recept