Kalvnjure i cognacsås med råstekt potatis och haricots verts

POPULÄRT
Kalvnjure i cognacsås med råstekt potatis och haricots verts
Foto: TV4
Lisa Gruneau
Lisa Gruneau

Kalvnjure i cognacsås med råstekt potatis och haricots verts

Av: Lisa Gruneau

Från: Sveriges mästerkock

22 ingredienser

1 h

"Det här kan jag äta vilken dag i veckan som helst" blev omdömet på denna rätt från Mischa Billing. Lisa serverar en fin rätt bestående av njure med smak av gognac som bryts fantastiskt fint med en krämig sås och råstekt potatis.

Ingredienser

portioner

Njure

  • 1 kalvnjure
  • 50 g smör
  • 0,5 dl cognac
  • salt
  • peppar

Råstekt potatis

  • 8 potatisar
  • 50 g smör
  • salt

Haricots verts

  • 250 g färska haricots verts
  • smör, till stekning
  • salt

Sås

  • 2 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 6 champinjoner
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1-2 msk dijonsenap
  • cognac
  • 1 kruka persilja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Ta bort fett och hinnor från njuren. Skär den i bitar som den är formad.
  2. Hetta upp smör i en stekpanna och stek njuren snabbt så den får lite brun yta. Akta så inte
  3. smöret bränns! Ställ dig på en säker yta som inte är brandfarlig o inte under din köksfläkt, ha ett lock i närheten så du kan kväva elden om något händer. Häll på cognacen och tänd på! Låt det flamberas tills elden brunnit ut.
  4. Ta njuren från stekpannan och lägg åt sidan. Spara pannan, den ska vi göra såsen i, den är full med massa smaker!
  5. Skala potatisen och skär i 0.5 cm tjocka skivor. Hetta upp en stekpanna på hög medelvärme. När smöret slutar att bubbla har du i potatisen. Låt den ligga i pannan rätt länge så den får en fin brun färg. När du tycker att potatisen är fin på alla sidor så sänker du värmen till låg, så att den håller sig varm tills du ska servera. Ha på salt precis före servering.
  6. Hacka lök och vitlök fint. Skiva champinjonerna. Lägg smöret i stekpannan som du stekte njuren i, sätt plattan på hög medeltemperatur. När smöret slutat bubbla har du i lök, vitlök och champinjoner. Låt de bli mjuka.
  7. Häll på vinet och låt det reducera till hälften. Häll sedan i grädden och låt allting sjuda samman. Smaka av såsen med dijonsenap, cognac, salt och peppar. Om du adderar mer cognac på slutet måste du låta såsen koka lite längre så att smaken av sprit försvinner men cognacsmaken finns
  8. kvar.
  9. Sätt på lättsaltat vatten i en kastrull. Snoppa haricots vertsen. Koka dem i 3 minuter. Lägg bönorna sedan i kallt vatten så att de slutar att koka. Precis innan servering steker du på dem i lite smör och salt.
  10. Skiva njurbitarna i ca 1 cm tjocka skivor. Vänd ner njuren i såsen och låt värmas upp någon minut. Hacka persilja och ha i såsen precis innan servering.
  11. Servera och ha en trevlig kväll!