Kalvdumplings med sötsur dillsås

POPULÄRT
Kalvdumplings med sötsur dillsås
Foto: TV4
Jimmy GuoAdam Thulin
Jimmy GuoAdam Thulin

Kalvdumplings med sötsur dillsås

28 ingredienser

En rätt från Sveriges mästerkock där Jimmy och Adam i en masterclass lagar en rätt där det asiatiska ångade dumplings kombineras med typiska svenska smaker i en knalligt grön dillsås med sötma från socker och syra från ättika.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 300 g tipo 00 mjöl
  • 3 g salt
  • 165 ml vatten (70 grader)

Fyllning

  • 350 g kalvfärs
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • strösocker

Dillolja

  • 50 g babyspenat
  • 100 g färsk dill
  • 2 dl neutral olja
  • salt

Ättikslag

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %

Sås

  • rapsolja
  • 0,5 morot
  • 1 schalottenlök (stor)
  • 2 lagerblad
  • 1 msk dillfrö
  • 3 vitpepparkorn
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 4 dl kycklingfond (ej koncentrerad)
  • 1,5 dl grädde
  • 50 g färsk dill
  • 50 g spenat
  • 2 msk smör
  • salt

Gör så här

Deg

  1. Blanda salt och mjöl i en bunke. Gör en grop i mitten. Tillsätt vattnet och jobba ihop till en slät deg. Låt vila 30 minuter.

Fyllning

  1. Se till att alla ingredienser är kalla. Rör ihop äggulorna och kalvfärsen med en ballongvisp. Tillsätt grädden under omrörning med ballongvisp. Smaka av med salt, vitpeppar och en nypa socker.
  2. Skär degen i 12 g stora bitar. Kavla ut till 10 cm stora cirklar och fyll vardera skal med 15 g av smeten. Nyp ihop tätt och ångkoka i bambukorg fodrad med håligt bakplåtspapper 6-7 minuter.

Dillolja

  1. Kör alla ingredienser med en rejäl nypa salt i en mixer tills den blir varm (60 grader). Sila av i kaffefilter och ställ åt sidan.

Sötsur dillsås

  1. Värm socker och ättika precis så att sockret smälter. Ställ åt sidan.
  2. Fräs hackad schalottenlök och hackad morot i 2 msk rapsolja på medeltemp i en annan kastrull utan att det tar färg. Lägg i dillfrön, lagerblad, vitpepparkorn och fräs ytterligare några minuter.
  3. Tillsätt fonden och 1 msk ättika, reducera ner till hälften. Häll i 1,5 dl grädde och låt allt koka ihop ca 5 minuter. Sila av såsen, smaka av med salt och ättikslagen, lite i taget till önskad styrka. Mixa slätt med dillen, spenaten och smöret.
  4. Spräck såsen med dilloljan och häll upp i varma tallrikar. Placera dumplings i såsen och toppa med mer dill.