Lutande marängtorn

Lutande marängtorn
Foto: TV4

Lutande marängtorn

Av: Kalle Fjällrud

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

Marängglacerad pairfait med varma konjakskörsbär och mandelflarn. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Mandelflarn

  • 50 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 2,5 msk glykos
  • 60 g sötmandel

Vaniljparfait

  • 3 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 vaniljstänger

Varma konjakskörsbär

  • 200 g körsbär
  • 75 g strösocker
  • cognac
  • mynta

Italiensk maräng

  • 0,75 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk strösocker
  • 3 äggvitor
  • 1 tsk citronsaft, färskpressad

Gör så här

  1. Mandelflarn: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smör, socker och glykos i en kastrull och värm försiktigt. Finhacka mandeln och blanda ner den i kastrullen. Rör till en smet. Klicka ut knappt 1 msk i taget glest på en plåt med bakplåtspapper. Grädda flarnen mitt i ugnen 8-10 min tills de fått färg. Låt dem svalna på papperet.
  2. Vaniljparfait: Snitta upp vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Vispa äggulor och socker till en porös och fluffig massa, tillsätt vaniljfröna. Vispa grädde och vänd ner i smeten. Vispa crème fraiche och vänd ner i smeten. Rör om väldigt försiktigt. Häll upp i lämplig form, täck över och ställ in i frysen.
  3. Varma konjaksbär: Koka upp körsbären och sockret i vatten. Häll i konjak efter eget tycke. Låt koka någon minut
  4. Italiensk maräng: Koka upp vatten och socker (1 ½ dl) i en kastrull. Låt koka till 122 grader (använd digital termometer). Vispa äggvitor, socker (1 msk) och citronjuice med elvisp i en väl rengjord bunke. Vispa till ett fast skum. Tillsätt den varma sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa cirka 10 minuter, tills marängen svalnat. Spritsa eller skeda den ätfärdiga marängen över pairfaiten För att få färg på marängen, använd en gasolbrännare (typ vallbrännare). Ställ pairfaiten i mitten på tallriken och konjakskörsbären och mandelflarnet vid sidan, garnera med färsk mynta.