Kall grön tomatsoppa med inlagda grönsaker och jalapeño

23 röster
40 m + tid i kyl
8
Kall grön tomatsoppa med inlagda grönsaker och jalapeño
Foto: Roland Persson

Receptet är ur boken Högtid av Stefan Ekengren, Natur & Kultur.

hogtid_omslag

"Den här soppan kom till en stekhet sommardag när jag stod på restaurangen och ville ha något läskande och fräscht som aptitretare till ett sällskap på lunchen. Tre minuter tog det att sätta soppan. Den har varit med sen dess och är fortfararande en av rätterna på kvällsmenyn som jag inte kan ta bort. Receptet har vässats till något sen första tagningen, men är på det stora hela detsamma. Perfekt sommarlunch och perfekt som grönt alternativ till sillunchen. Risken är bara att alla vill äta soppa istället för sill." /Stefan Ekengren

40 m + tid i kyl
8
8 portioner

Du behöver

Soppa

  • 18 gröna tomater, grovskurna
  • 0,25 schalottenlök, hackad
  • 0,5 klyfta vitlök, hackad
  • 0,25 röd chili, finhackad
  • 2 citroner, finrivet skal
  • 1 dl citronsaft, pressad
  • 4 dl olivolja
  • 3 timjankvistar
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 0,5 kruka gräslök
  • 70 g spenat, färsk

Lag och garnityr

  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 morot, finskivad
  • 0,25 blomkål, finskivade i buketter
  • 2 kålrabbi, finskivade på mandolin och stansade i runda ringar ca 6 cm i diameter
  • 2 gröna tomater, skivade
  • 0,5 jalapeño, urkärnad och finhackad
  • 2 msk färskost
  • salt

Gör så här

  1. Soppa
    Blanda tomater, lök, vitlök, chili, citronskal, -juice, olivolja, timjan, salt och socker. Låt stå i kyl över natten.
  2. Plocka bort timjankvistarna och mixa med gräslök och spenat. Sila och smaka av soppan med salt, socker och eventuellt mer citronjuice. Kyl väl fram till servering.
  3. Lag och garnityr
    Koka upp vatten, socker och vinäger. Slå hälften av den kokande lagen över morot och blomkål. Låt kallna helt. Låt resten av lagen bli ljummen. Lägg kålrabbi och gröna tomater i varsin bunke och slå över den ljumma lagen. Låt kallna i kylen.
  4. Blanda jalapeño och färskost, smaka av med salt. Lägg kålrabbiskivorna på hushållspapper, torka av dem även ovanpå.
  5. Spritsa ut lite jalapeñokräm på varje kålrabbiskiva och vik ihop till en fin blomma. Garnera soppskålar med morot, blomkål, gröna tomater och kålrabbiblommor. Servera den kalla tomatsoppan i en kanna vid bordet.
Tips!
hogtid_omslag

Receptet är ur boken "Högtid"

16 november 2019