Kåldolmar i ny tappning
Kåldolmar i ny tappning
15 ingredienser
1 h
Kåldolmar är en svensk klassiker som här kommer i en ny tappning med svamp, kål, potatis och en mustig buljong.
Se Jonas Lagerström laga receptet

Ingredienser
Kålknyten
- 1 savoykål
- 1 schalottenlök
- 8 shiitakesvamp (eller annan svamp)
- 400 g potatis, kokt
- 100 g smör
- 1 msk soja
- 1 tsk risvinäger
- salt
- citron, skal och juice
Buljong
- 200 g champinjoner
- 1 gul lök
- rester från kål och annat
- 1 l vatten
- rosmarin
- smör
- salt
Gör så här
Kålknyten
- Plocka bladen från kålen.
- Koka bladen i saltat vatten i ca 3–4 minuter och lägg dem sedan i kallt vatten.
- Strimla lök, svamp och resterna av kålen.
- Skär ner den kokta potatisen.
- Bryn allt långsamt i en panna och smaka upp med soja, vinäger, salt och citron.
Buljong
- Stek svamp och lök hårt i en panna eller gryta.
- Blanda ner kål eller grönsaksrester. Tillsätt vatten samt rosmarin och koka ihop i ca 20–30 minuter.
- Sila och smaka av med smör och salt.
Servering
- Vik in svamp och potatisfyllningen i kålbladen.
- Toppa med buljongen och servera!