Kåldolmar i ny tappning

koket.se
Kåldolmar i ny tappning
Foto: Tv4
Jonas Lagerström KK
Jonas Lagerström KK

Kåldolmar i ny tappning

15 ingredienser

1 h

Kåldolmar är en svensk klassiker som här kommer i en ny tappning med svamp, kål, potatis och en mustig buljong.

Se Jonas Lagerström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kålknyten

  • 1 savoykål
  • 1 schalottenlök
  • 8 shiitakesvamp (eller annan svamp)
  • 400 g potatis, kokt
  • 100 g smör
  • 1 msk soja
  • 1 tsk risvinäger
  • salt
  • citron, skal och juice

Buljong

  • 200 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • rester från kål och annat
  • 1 l vatten
  • rosmarin
  • smör
  • salt

Gör så här

Kålknyten

  1. Plocka bladen från kålen.
  2. Koka bladen i saltat vatten i ca 3–4 minuter och lägg dem sedan i kallt vatten.
  3. Strimla lök, svamp och resterna av kålen.
  4. Skär ner den kokta potatisen.
  5. Bryn allt långsamt i en panna och smaka upp med soja, vinäger, salt och citron.

Buljong

  1. Stek svamp och lök hårt i en panna eller gryta.
  2. Blanda ner kål eller grönsaksrester. Tillsätt vatten samt rosmarin och koka ihop i ca 20–30 minuter.
  3. Sila och smaka av med smör och salt.

Servering

  1. Vik in svamp och potatisfyllningen i kålbladen.
  2. Toppa med buljongen och servera!