Kål- och svampgratäng

NYHET
Kål- och svampgratäng
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Kål- och svampgratäng

13 ingredienser

En krämig och smakrik middag med savojkål och svamp toppad med ett krispigt smul på pankoströbröd, timjan och parmesan. En rustik men samtidigt elegant vegorätt med hög comfort food-känsla.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 msk smör
  • 1 savoykål (à ca 800 g)
  • 4 portabellosvampar
  • 250 g champinjoner
  • 4 salladslökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Ostcrust

  • 0,5 dl pankoströbröd
  • 1 dl parmesanost
  • 1 kruka färsk timjan

Till servering

  • 4 port ris

Gör så här

  1. Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Sätt ugnen på 220 grader.
  3. Skär savojkålen i fyra klyftor. Ta bort foten på portabellon och skär i fyra bitar. Skär champinjonerna i tunna skivor.
  4. Skiva salladslöken.
  5. Stek kålen i olja i en stor panna så den får stekyta på snittytan, lyft ur den.
  6. Stek sedan svampen och salladslök tillsammans med smör och salt samt hackad vitlök.
  7. Häll på grädde och koka ihop..
  8. Lägg ner den stekta kålen i pannan och baka i ugnen i ca 10-15 minuter. Om din panna inte kan vara i ugnen, häll över allt i en ugnsform.
  9. När gratängen gratinerat i ca 10 minuter, toppa den med pankoströbröd blandat med riven parmesan och hackad timjan.
  10. Ta ut gratängen och servera med ris.