Julkompott med torkad frukt och saffran

10 röster
Julkompott med torkad frukt och saffran
Foto: Mikael Göransson

En kompott med juliga smaker från fruktigt rött vin, cognac, torkad frukt och julkryddor! Servera gärna med Ernst hemgjorda ostkaka.

Tips! Om du förvarar kompotten i kyl håller den i minst 6 månader.

Visa mer

Du behöver

  • 50 g smör
  • 0,5 dl socker
  • 200 g torkade fikon
  • 200 g katrinplommon, kärnfria
  • 75 cl fruktigt rött vin
  • 200 g tranbär
  • 100 g torkade äppelringar
  • 3-4 msk cognac
  • 1 kanelstång
  • 5 kryddnejlikor
  • 0,5 kruka timjan
  • 0,5 g saffran
  • 280-300 g päronmarmelad

Gör så här

  1. Smält smör i en stekpanna, smält och karamellisera sockret i smöret.
  2. Skär ner fikonen och tillsätt tillsammans med katrinplommon till det karamelliserade sockret. Tillsätt en flaska fruktigt vin och tranbär.
  3. Bryt eller skär ner torkade äpplringar och blanda med i frukt- och vinblandningen. Tillsätt cognac, kanelstång och nejlikor. Knyt ihop timjan med ett stekgarn och tillsätt i blandningen.
  4. Låt blandningen sjuda ihop något ca 7-10 minuter och tillsätt därefter saffran. Avsluta med att tillsätta päronmarmeladen.
  5. Häll upp kompotten i väl rengjorda burkar.
14 december 2017

Laddar fler recept