Julkål med vitt vin och dijon

Julkål med vitt vin och dijon
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Julkål med vitt vin och dijon

14 ingredienser

Förnya julens rödkål och gör denna julkål på tre sorters kål - savoykål, rödkål och grönkål. Servera som ett varmt tillbehör på julbordet eller till annan mat.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 200 g savoykål
  • 200 g rödkål
  • 200 g grönkål
  • 100 g brysselkål
  • 1 äpple
  • 1 lök
  • 2 dl vitt vin
  • 2 tsk dijonsenap
  • 3 msk honung
  • 1 msk apelsinskal
  • 0,5 apelsin, saften
  • 2 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 1 krm svartpeppar
  • salt, efter smak

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Strimla savoykål, rödkål och grönkål grovt. Ansa och halvera brysselkålen. Skala och skiva äpplet och löken tunt.
  2. Stek lök och äpple i en stor stekpanna på medelhög värme i några minuter, tills de blir mjuka och gyllene.
  3. Lägg i kålen och stek tillsammans med lök och äpple så att kålen sjunker ihop och blir mjuk.
  4. Häll i vitt vin, dijonsenap, honung, finrivet apelsinskal, apelsinsaft och grönsaksfond. Krydda med svartpeppar och salt efter smak.
  5. Låt allt koka ihop på låg värme i ca 15 minuter tills vätskan har reducerats och kålen är väl smaksatt.