Juliga chokladkakor

Juliga chokladkakor
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Juliga chokladkakor

6

11 ingredienser

30 m

”Min mammas mormor bakade dessa till min mormor när hon var liten och kallade dem för juliga chokladkakor, så då får dem heta så tänker jag. Som barn var det här en sån kaka som alla barnen ville ha och då kavlade vi ut degen tunt och stansade ut kakorna, men i slutändan var det nog ändå oftast mamma som fick göra färdigt dem. Så här få ni en bit av min barndom i ny klädsel!” /Alexander Pelli

Tips! Den här degen tillsammans med degen till kanelkakor blir supergoda schackrutor.

Ingredienser

portioner1 sats
  • 40 g mörk choklad 70 %, smält
  • 30 g ägg [ca 0,5 stort]
  • 130 g vetemjöl [2,2 dl]
  • 30 g rågmjöl, grov stenmalet [0,55 dl]
  • 12 g kakao [2 msk]
  • 100 g smör, normalsaltat
  • 72 g strösocker [0,8 dl]
  • 1,5 g vaniljsocker [0,5 tsk]
  • 2 g salt [1,5 krm]
  • pärlsocker
  • rörsocker

Gör så här

  1. Smält chokladen över vattenbad, låt svalna tills fingervarmt och blanda med ägget.
  2. Blanda samman alla ingredienser i en skål tills allt är väl blandat.
  3. Dela i jämnstora bitar och rulla till stänger, ca 4 cm i diameter. Rulla i pärlsocker och rårörsocker i slutet så att stängerna täcks, fastnar inte sockret kan du pensla stängerna med lite vatten innan du rullar dem.
  4. Ställ i kylen tills degen är kall och skär sedan kakorna i önskad tjocklek.
  5. Baka i ca 10-12 minuter på 180-200 grader, beroende på ugn.