Julig kålsallad med apelsin och valnötter

POPULÄRT
julig kalsallad med apelsin och valnötter
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Julig kålsallad med apelsin och valnötter

13 ingredienser

30 min

En härlig sallad som passar perfekt på julbordet! Brysselkål, apelsin och valnötter blir en perfekt smakkombination i denna färgglada julsallad!

Ingredienser

portioner
  • 200 g brysselkål
  • 1 fänkål (stor)
  • 70 g valnötter
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 granatäpple
  • 3 msk honung
  • flingsalt
  • 100 g smör
  • 1 apelsin
  • 0,5 morot, skalad
  • 1 rödlök, skivad (liten)
  • 100 g vällagrad ost
  • 2 msk vit balsamvinäger

Gör så här

  1. Koka upp saltat vatten.
  2. Skär bort torra delar av brysselkålen och ta bort de yttersta bladen.
  3. Ansa och dela på fänkålen på längden. Lägg brysselkålen och fänkålen i det kokandet vattnet, låt koka 5-7 minuter.
  4. Sätt på ugnen på 200 grader.
  5. Dela brysselkålen på mitten och lägg upp brysselkål, fänkål, aprikoser och nötter på en plåt. Ringla över honung och salta. ”Osthyvla” smöret och lägg på kålen plåten. Rosta av i ugnen i 10-15 minuter till kålen fått lite färg.
  6. Skär av ändarna på en apelsin. Skär bort skalet runt om hela apelsinen. Filea apelsinen genom att skära intill hinnorna.
  7. Hyvla morot i långa strimlor med en potatisskalare.
  8. Strimla löken på längden. Dela och pressa ut kärnorna ur ett granatäpple.
  9. Lägg upp den varma kålen, aprikoserna och nötterna i en skål, toppa med morot, rödlök, apelsin och granatäpple och bryt bitar av osten och toppa.
  10. Ringla över vit balsamico.