Jordgubbsmoussetårta

4 röster
30 m + tid i kyl
16 bitar
jordgubbsmoussetårta
Foto: Marie Mandelmann

”Jordgubbar är nog Maries mest älskade bär, och här går vi ”all in”!”/ Marie och Gustav Mandelmann

Receptet är ur boken Mandelmanns söta, Bonnier fakta.

Visa mer
30 m + tid i kyl
16 bitar

Du behöver

Mandelmarängbotten

  • 200 g sötmandel (eller 4 dl mandelmjöl)
  • 6 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Jordgubbsmousse

  • 4 gelatinblad
  • 300 g färska jordgubbar (eller frysta)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl yoghurt
  • 2 dl florsocker

Garnering

  • färska jordgubbar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader (varmluft 160 grader).
  2. Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj papperet och kanterna.
  3. Mandelmarängbotten
    Mal mandeln i mandelkvarn eller mixa till mjöl i en matberedare.Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner mandelmjölet och sockret och blanda försiktigt till en jämn smet.
  4. Fyll formen med smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills bottnen fått lite f ärg. Låt svalna och ställ in i kylen.
  5. Jordgubbsmousse
    Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mosa jordgubbarna och vispa grädden löst.
  6. Blanda grädden med jordgubbsmoset, yoghurten och fl orsockret. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i en kastrull med ½ dl vatten och smält dem på svag värme. Låt svalna innan du snabbt vispar ner dem i jordgubbssmeten.
  7. Ta fram den riktigt kalla mandelmarängbottnen och fördela jordgubbsmoussen ovanpå. Ställ sedan formen kallt ett par timmar före servering.
  8. Lossa försiktigt tårtan från formens kanter. Det kan hjälpa att värma lite med händerna utanpå kanten. Garnera tårtan med jordgubbar.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...