• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Jordgubbskompott med mynta och vanilj

Jordgubbskompott med mynta och vanilj
Foto: Mikael Göransson/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Jordgubbskompott med mynta och vanilj

6 steg att laga

9 ingredienser

30 min

En ljuvlig blandning av curd och kompott som passar lika fint till scones, glass eller till Ernsts varma kaka med kardemumma och choklad. 

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 500 g jordgubbar
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 citron, skalet
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 0,5-1 tsk svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 knippe mynta, gärna ananasmynta

Gör så här

  1. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt sockret och låt det smälta ner lite i smöret.
  2. Finriv skalet på citronen.
  3. Tillsätt de delade jordgubbarna. Tillsätt citronskal, vanilj och flädersaft.
  4. Krydda med svartpeppar och salt.
  5. Sjud på medelvärme i ca 10 minuter. Vill du ha en mera syltliknande kompott med sönderkokta bär så öka tiden.
  6. Hacka och tillsätt myntan. Låt svalna något. Ät och njut.