Jordgubbskompott med mynta och vanilj

Jordgubbskompott med mynta och vanilj
Foto: Mikael Göransson/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Jordgubbskompott med mynta och vanilj

8

6 steg att laga

9 ingredienser

30 min

En ljuvlig blandning av curd och kompott som passar lika fint till scones, glass eller till Ernsts varma kaka med kardemumma och choklad. 

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 500 g jordgubbar
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 citron, skalet
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 0,5-1 tsk svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 knippe mynta, gärna ananasmynta

Gör så här

  1. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt sockret och låt det smälta ner lite i smöret.
  2. Finriv skalet på citronen.
  3. Tillsätt de delade jordgubbarna. Tillsätt citronskal, vanilj och flädersaft.
  4. Krydda med svartpeppar och salt.
  5. Sjud på medelvärme i ca 10 minuter. Vill du ha en mera syltliknande kompott med sönderkokta bär så öka tiden.
  6. Hacka och tillsätt myntan. Låt svalna något. Ät och njut.
TIPS!
läs mer
Pasta med mangold, parmesan och valnötter

Laga mat på nyårsresterna

Ta tillvara på alla rester i kylskåpet - massor av tips!

Läs mer