Jordgubbsgrottor

NYHET
koket.se
Jordgubbsgrottor
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Jordgubbsgrottor

11 ingredienser

Den klassiska småkakan får här en ny look. Innan du fyller kakan med hemgjord jordgubbssylt smaksatt med citron och kardemumma rullas kakan i flagad mandel.
Vill du ta en genväg använder du dig av färdig jordgubbssylt.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 100 g mandelspån

Jordgubbssylt

  • 2 l färska jordgubbar
  • 5 dl syltsocker
  • 4 msk citronsaft, färskpressad
  • 2 tsk malen kardemumma

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Skölj och dela jordgubbarna i mindre bitar.
  3. Riv och spara citronskalet till kakdegen.
  4. Koka ihop jordgubbarna med syltsocker, citronsaft och kardemumma. Koka tills sockerkristallerna har smält. Skumma av om det bildas skum på toppen.
  5. Mixa sedan slät med en stavmixer, var försiktig, sockret är varmt.
  6. Medan sylten svalnar och silas, lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  7. Tärna smöret och lägg det i en bunke tillsammans med citronzest.
  8. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  9. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
  10. Fukta varje boll med lite vatten och rulla i flagad mandel
  11. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  12. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda hallongrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  13. Låt kakorna svalna på plåten innan du serverar, toppa med florsocker och servera.