Jordgubbar med vit sparris, beska blad och svartvinbärsblad

Jordgubbar med vit sparris, beska blad och svartvinbärsblad
Foto: TV4
Alexander Sjögren KK
Alexander Sjögren KK

Jordgubbar med vit sparris, beska blad och svartvinbärsblad

Av: Alexander Sjögren

Från: Kockarnas kamp

9 ingredienser

1 h + tid i kylen

När jag tävlade i Bocuse d'Or så ingick det att vi skulle laga en vegansk rätt, efter det ville jag fortsätta fördjupa mig i det i veganska köket -  denna lätta sommarrätt får representera det. /Alexander

Ingredienser

portioner
  • 24 svarta vinbärsblad, späda och små
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 8 jordgubbar, stora
  • 2 vita sparrisar, stora
  • 0,5 l vatten
  • 0,5 citron
  • 2 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 2 endiver, röda

Gör så här

  1. Lägg svartvinbärsbladen i vinäger. Låt dra i kylen i minst 1 dygn.
  2. Skala sparrisen och spara skalet. Koka upp vatten med skalet, saft från citronen, salt och socker i en kastrull. Ta från värmen och låt dra ca 10 minuter. Sila bort skalet och koka sedan upp vätskan igen. Lägg i de hela sparrisarna och låt koka 1,5-2 minuter beroende på tjocklek. Låt dem svalna i lagen och kyl sedan lagen ordentligt.
  3. Skär jordgubbarna i skivor och lägg 8 skivor i botten på en djup tallrik eller skål med topparna utåt i en ring, lämna ett hål i mitten.
  4. Skär sparrisen i skivor och lägg dem mellan jordgubbsskivorna. Plocka fina hela blad av endiven och lägg 6 blad i varje tallrik till en ”blomma” i mitten av tallriken. Lägg ett vinbärsblad i varje endiveblad och droppa försiktigt på lite av vinägern. Häll på den kalla sparrislagen vid servering.