När jag tävlade i Bocuse d'Or så ingick det att vi skulle laga en vegansk rätt, efter det ville jag fortsätta fördjupa mig i det i veganska köket - denna lätta sommarrätt får representera det. /Alexander
Lägg svartvinbärsbladen i vinäger. Låt dra i kylen i minst 1 dygn.
Skala sparrisen och spara skalet. Koka upp vatten med skalet, saft från citronen, salt och socker i en kastrull. Ta från värmen och låt dra ca 10 minuter. Sila bort skalet och koka sedan upp vätskan igen. Lägg i de hela sparrisarna och låt koka 1,5-2 minuter beroende på tjocklek. Låt dem svalna i lagen och kyl sedan lagen ordentligt.
Skär jordgubbarna i skivor och lägg 8 skivor i botten på en djup tallrik eller skål med topparna utåt i en ring, lämna ett hål i mitten.
Skär sparrisen i skivor och lägg dem mellan jordgubbsskivorna. Plocka fina hela blad av endiven och lägg 6 blad i varje tallrik till en ”blomma” i mitten av tallriken. Lägg ett vinbärsblad i varje endiveblad och droppa försiktigt på lite av vinägern. Häll på den kalla sparrislagen vid servering.