Jordgubbar fior di latte
Jordgubbar fior di latte
28 ingredienser
1,5 h
Jordgubbskompott med fior di latte, luftig vaniljkräm, vaniljolja och varm sockerkaka - klassiska smaker serverade på ett riktigt lyxigt sätt.
Ingredienser
Fior di latte
- 1,2 kg mjölk
- 120 g strösocker
- 160 g kondenserad mjölk
- 32 g glykos
- 80 g mjölk
- 2 blad gelatin
Luftig vaniljkräm
- 500 g mjölk (ekologiskt)
- 2 vaniljstänger
- 120 g äggula (ekologiskt)
- 125 g strösocker (ekologiskt)
- 40 g majsstärkelse
- 25 g smör (ekologiskt)
- 500 g vispgrädde (ekologiskt)
Jordgubbskompott
- 500 g jordgubbar
- 125 g strösocker (ekologiskt)
- 1 citron (ekologisk)
Vaniljolja
- 2 vaniljstänger
- 250 g matolja (ekologisk)
Varm sockerkaka
- 450 g äggvita
- 500 g strösocker (ekologiskt)
- 250 g vetemjöl (gärna ekologiskt ölandsvetemjöl)
- 225 g smör (ekologiskt)
- 2 vaniljstänger
- 200 g ströbröd
Topping
- 600 g smultron
- 2 rosor (rosa)
- 50 g frystorkad jordgubb
- harsyra
Gör så här
Fior di latte
- Reducera 1200 g mjölk ner till 800 g. Blanda i socker, glukos och kondenserad mjölk och värm tills allt löst sig.
- Blötlägg gelantin i 80 g mjölk. Tillsätt gelantinet till glassmeten. Kör glassen i en glassmaskin.
Luftig vaniljkräm
- Koka upp mjölk med vaniljstång. Låt stå och dra.
- Vispa ägg, socker och maizena luftigt. Slå över mjölken på äggblandning och koka upp tills krämen tjocknat. Tillsätt smör och kyl ner.
- Lättvispa grädden och vänd sedan ner grädden i vaniljkrämen.
Jordgubbskompott
- Rensa och dela ner jordgubbarna i kvartar. Skölj och riv skalet från citronen.
- Lägg socker, jordgubbar och citron i kastrull. Låt småkoka ihop i ca 10 minuter. Kyl ner.
Vaniljolja
- Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur kärnorna och blanda med olja. Värm till 60 grader, dra åt sidan och låt stå och dra. Sila bort vaniljstången.
Varm sockerkaka
- Smält smör. Dela och skrapa ur vaniljstång och tillsätt i smöret.
- Vispa ägg och socker till stadig maräng. Vänd i vaniljsmöret och mjölet.
- Smöra och bröa formen. Baka 185 grader i 16 minuter.
Topping
- Skölj smultron. Plocka bladen på rosor och skär i mindre bitar. Mixa frystorkad jordgubb i kryddkvarn till pulver. Plocka harsyra i skogen.