Jordgubbar fior di latte

0 röster
1,5 h
6

Jordgubbskompott med fior di latte, luftig vaniljkräm, vaniljolja och varm sockerkaka - klassiska smaker serverade på ett riktigt lyxigt sätt.

Visa mer
1,5 h
6

Du behöver

Fior di latte

  • 1,2 kg mjölk
  • 120 g socker
  • 160 g kondenserad mjölk
  • 32 g glukos
  • 80 g mjölk
  • 2 blad gelatin

Luftig vaniljkräm

  • 500 g mjölk (ekologiskt)
  • 2 vaniljstänger
  • 120 g äggula (ekologiskt)
  • 125 g socker (ekologiskt)
  • 40 g maizena
  • 25 g smör (ekologiskt)
  • 500 g vispgrädde 40 % (ekologiskt)

Jordgubbskompott

  • 500 g jordgubbar
  • 125 g socker (ekologiskt)
  • 1 citron (ekologisk)

Vaniljolja

  • 2 vaniljstänger
  • 250 g matolja (ekologisk)

Varm sockerkaka

  • 450 g äggvita
  • 500 g socker (ekologiskt)
  • 250 g vetemjöl (gärna ekologiskt ölandsvetemjöl)
  • 225 g smör (ekologiskt)
  • 2 vaniljstänger
  • 200 g ströbröd

Topping

  • 600 g smultron
  • 2 rosor (rosa)
  • 50 g frystorkad jordgubb
  • harsyra
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Fior di latte
    Reducera 1200 g mjölk ner till 800 g. Blanda i socker, glukos och kondenserad mjölk och värm tills allt löst sig.
  2. Blötlägg gelantin i 80 g mjölk. Tillsätt gelantinet till glassmeten. Kör glassen i en glassmaskin.
  3. Luftig vaniljkräm
    Koka upp mjölk med vaniljstång. Låt stå och dra.
  4. Vispa ägg, socker och maizena luftigt. Slå över mjölken på äggblandning och koka upp tills krämen tjocknat. Tillsätt smör och kyl ner.
  5. Lättvispa grädden och vänd sedan ner grädden i vaniljkrämen.
  6. Jordgubbskompott
    Rensa och dela ner jordgubbarna i kvartar. Skölj och riv skalet från citronen.
  7. Lägg socker, jordgubbar och citron i kastrull. Låt småkoka ihop i ca 10 minuter. Kyl ner.
  8. Vaniljolja
    Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur kärnorna och blanda med olja. Värm till 60 grader, dra åt sidan och låt stå och dra. Sila bort vaniljstången.
  9. Varm sockerkaka
    Smält smör. Dela och skrapa ur vaniljstång och tillsätt i smöret.
  10. Vispa ägg och socker till stadig maräng. Vänd i vaniljsmöret och mjölet. Smöra och bröa formen. Baka 185 grader i 16 minuter.
  11. Topping
    Skölj smultron. Plocka bladen på rosor och skär i mindre bitar. Mixa frystorkad jordgubb i kryddkvarn till pulver. Plocka harsyra i skogen.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...