Jordärtskockssoppa med vaxbönor
NYHET

Foto: Tv4
Jordärtskockssoppa med vaxbönor
16 ingredienser
30 m
Krämigt värmande soppa med krispig topping och ljuvligt vitlöksbröd.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Soppa
- 250 g mjölig potatis, skalad
- 400 g jordärtskocka
- 2 schalottenlökar, hackade
- 1 msk smör
- 3 dl vitt vin
- 1 dl vatten
- 1 hönsbuljongtärning
- 1 förp bacon, skuret i små bitar
- 1 kolbasz, skurna i små tärningar (ungersk korv)
- 3 dl grädde
- 1 dl crème fraîche
- 200 g vaxbönor, skurna i mindre bitar
- 1 msk färsk bladpersilja, hackad
Vitlöksbröd
- 4 skivor formfranska
- 1 klyfta vitlök, pressad
- 2 msk smör, smält
Gör så här
Soppa
- Skala potatisen och skölj jordärtskockorna.
- Koka dem separat tills de blir mjuka, cirka 20 minuter. Testa med provsticka. Det går såklart att koka jordärtskockorna utan skal också, men då går man miste om lite smak och färg.
- Hacka löken och bryn den i smör. Slå i vin och vatten. Låt koka i ca 10 minuter på medelvärme. Lägg i buljongen.
- Hacka bacon och kolbasz i små bitar. Bryn dem tills de är knapriga och ställ åt sidan.
- När rotfrukterna kokat klart pressas de med en potatispress ner i lökkoket. Se först till att skala jordärtskockorna.
- Mixa med stavmixer till en slät smet. Detta kan ta olika lång tid beroende på mixer. Slå i grädde. Lite i taget och mixa under tiden. Låt koka upp och blanda i crème fraîche. Smaka av med salt och peppar. Ha i vaxbönorna och låt koka 5 minuter. Häll upp i portionsskålar. Strö över bacon och kolbasz. Avsluta med persilja och eventuellt ett par droppar olivolja
Vitlöksbröd
- Smält smöret och pressa i vitlöken.
- Bred vitlökssmöret på brödskivorna och bryn dem tills de blir gyllenbruna i en stekpanna. Dela skivorna i trekanter och lägg dem på skål-kanten.