• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Jordärtskockssoppa med rökta räkor

Jordärtskockssoppa med rökta räkor
Foto: TV4

Jordärtskockssoppa med rökta räkor

3 steg att laga

11 ingredienser

25 min

Gräddig och slät soppa på jordärtskockor och potatis som du toppar med rökta räkor vid servering. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

4 portioner
  • ca 10-12 jordärtskockor
  • 1 gul lök
  • 5 potatisar
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl grönsaksfond, ej koncentrerad
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,33 chilifrukt
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 200 g rökta räkor
  • persilja

Gör så här

  1. Skala och skär jordärtskockorna i bitar. Skala och skär potatisen i bitar. Skala löken och skär i bitar. Dela, kärna ur och hacka chilin.
  2. Lägg allt i en kastrull. Tillsätt vin, fond och grädde. Koka tills alla grönsaker är helt mjuka. Mixa till en slät soppa med stavmixer eller i matberedare. Späd ev med vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skala räkorna, lägg dem i soppan precis vid servering, toppa med lite persilja.