Jordärtskockssoppa med parmachips

Jordärtskockssoppa med parmachips
Foto: TV4

Jordärtskockssoppa med parmachips

Av: Dan - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

40 min

En mjuk och len soppa med inspiration av både svenska och italienska köket. Perfekt förrätt till höstens middagsbjudning.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa:

  • 500 g jordärtskocka, skalad och delad i bitar
  • 3 potatisar, skalade och delade i bitar
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 8-10 timjankvistar (till garnering eller färsk krydda efter säsong)

Parmachips:

  • 4 skivor parmaskinka

Gör så här

  1. Soppan:
  2. Ta fram en tjockbottnad kastrull och fräs jordärtskocka, potatis och vitlök i smöret utan att någon ingrediens tar färg. Häll i vinet och låt det koka ihop 1 minut. Häll sedan i vattnet och lägg i hönsbuljongtärningarna och låt detta koka i 15 minuter. Mixa sedan soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Parmachips:
  4. Gör gärna parmachipsen i förväg. Om dom går i sönder kan du bryta dom i bitar och dekorera soppan med dessa. Lägg skivor av parmaskinka på en bakplåtspappersklädd plåt och torka i ugnen ca 5 minuter i 150 grader. Låt svalna på papper.
  5. Dryckesförslag:
  6. Einbecker öl