Jordärtskockssoppa med parmachips

Foto: TV4
Jordärtskockssoppa med parmachips
12 ingredienser
40 min
En mjuk och len soppa med inspiration av både svenska och italienska köket. Perfekt förrätt till höstens middagsbjudning.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Soppa:
- 500 g jordärtskocka, skalad och delad i bitar
- 3 potatisar, skalade och delade i bitar
- 2 klyftor vitlök, finhackade
- 1 msk smör
- 1,5 dl vitt vin
- 0,5 dl vatten
- 2 hönsbuljongtärningar
- 3 dl vispgrädde
- salt
- svartpeppar
- 8-10 timjankvistar (till garnering eller färsk krydda efter säsong)
Parmachips:
- 4 skivor parmaskinka
Gör så här
- Soppan:
- Ta fram en tjockbottnad kastrull och fräs jordärtskocka, potatis och vitlök i smöret utan att någon ingrediens tar färg. Häll i vinet och låt det koka ihop 1 minut. Häll sedan i vattnet och lägg i hönsbuljongtärningarna och låt detta koka i 15 minuter. Mixa sedan soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Parmachips:
- Gör gärna parmachipsen i förväg. Om dom går i sönder kan du bryta dom i bitar och dekorera soppan med dessa. Lägg skivor av parmaskinka på en bakplåtspappersklädd plåt och torka i ugnen ca 5 minuter i 150 grader. Låt svalna på papper.
- Dryckesförslag:
- Einbecker öl