Jordärtskockssoppa med gratinerad svampmacka

koket.se
Jordärtskocksoppa med gratinerad svampmacka
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Jordärtskockssoppa med gratinerad svampmacka

17 ingredienser

Krämig soppa på jordärtskockor och purjolök som serveras med en gratinerad svampmacka med ramslök och lagrad ost. En perfekt mitt i veckan-middag med bara goda ingredienser!

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g jordärtskocka, skrubbade.
  • 1 purjolök
  • 1 l kycklingbuljongtärning (eller grönsaksbuljong)
  • 1 citron
  • 3 dl vispgrädde (eller havregrädde)
  • 2 äpplen, fint tärnade
  • olivolja

Gratinerad svampmacka

  • 100 g kantareller, frysta
  • 100 g skogschampinjoner, skivade
  • 20 g smör
  • 1 knippe ramslök, strimlad
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl havredryck (eller mjölk)
  • 2 dl ost, riven (t ex comté)
  • 4 skivor vitt surdegsbröd
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Jordärtskockssoppa

  1. Ansa purjolöken. Skär jordärtskocka och purjolök i minder bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med buljongen. Koka upp och låt allt koka så att det blir mjukt.
  2. Mixa i en blender med grädde och salt. Smaka av med citron.
  3. Servera med tärnat äpple och en skvätt olivolja.

Gratinerad svampmacka

  1. Sätt ugnen på 230 grader
  2. Fräs först den frysta svampen i lite olja i en kastrull. Tillsätt den färska svampen samt smör. Stek till svampen blivit gyllenbrun.
  3. Tillsätt ramslök, salt och peppar. Pudra över mjöl, rör om och tillsätt sedan havredrycken. Koka ihop till en stuvning.
  4. Fördela på mackor och toppa med ost. Gratinera i ugn ca 5 minuter.
  5. Servera direkt tillsammans med soppan.