Jordärtskockssoppa med gratinerad svampmacka
Jordärtskockssoppa med gratinerad svampmacka
17 ingredienser
Krämig soppa på jordärtskockor och purjolök som serveras med en gratinerad svampmacka med ramslök och lagrad ost. En perfekt mitt i veckan-middag med bara goda ingredienser!
Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser
- 400 g jordärtskocka, skrubbade.
- 1 purjolök
- 1 l kycklingbuljongtärning (eller grönsaksbuljong)
- 1 citron
- 3 dl vispgrädde (eller havregrädde)
- 2 äpplen, fint tärnade
- olivolja
Gratinerad svampmacka
- 100 g kantareller, frysta
- 100 g skogschampinjoner, skivade
- 20 g smör
- 1 knippe ramslök, strimlad
- 1 msk vetemjöl
- 3 dl havredryck (eller mjölk)
- 2 dl ost, riven (t ex comté)
- 4 skivor vitt surdegsbröd
- salt
- svartpeppar
Gör så här
Jordärtskockssoppa
- Ansa purjolöken. Skär jordärtskocka och purjolök i minder bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med buljongen. Koka upp och låt allt koka så att det blir mjukt.
- Mixa i en blender med grädde och salt. Smaka av med citron.
- Servera med tärnat äpple och en skvätt olivolja.
Gratinerad svampmacka
- Sätt ugnen på 230 grader
- Fräs först den frysta svampen i lite olja i en kastrull. Tillsätt den färska svampen samt smör. Stek till svampen blivit gyllenbrun.
- Tillsätt ramslök, salt och peppar. Pudra över mjöl, rör om och tillsätt sedan havredrycken. Koka ihop till en stuvning.
- Fördela på mackor och toppa med ost. Gratinera i ugn ca 5 minuter.
- Servera direkt tillsammans med soppan.