Lammburgare

Foto: Björn Lindberg
Lammburgare
16 ingredienser
Grillad lammburgare som serveras tillsammans med stora vita bönor i pestosås. Receptet är hämtat ur boken Grilla som proffsen.
Ingredienser
- 1 kg lammfärs
- 1 gul lök, mycket finhackad
- 2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar, nymald
- 1 msk potatismjöl
- 1,5 dl vatten, iskallt
- olivolja, till grillning
- 5 dl färska basilikablad, repade
- 3 klyftor vitlök
- 0,5 dl pinjenötter
- 1 dl parmesanost, riven
- 0,5 dl extra virgin olivolja
- 0,5 dl vatten
- salt (efter smak)
- svartpeppar, nymald efter smak
- 410 g vita bönor, sköljda och avrunna
Gör så här
Lammburgare
- Blanda snabbt ihop färs med lök, salt, peppar, potatismjöl och vatten.
- Blanda för hand eller använd en trägaffel.
- Låt blandningen stå i kyl i 30 minuter.
- Forma färsblandningen till sex lika stora burgare.
- Pensla dem på både sidor med olja lägg åt sidan.
- Låt kol brina ner till en askgrå glödbädd.
- Stäm av värmen, som ska vara medelstark. Grilla burgarna 5-6 minuter på var sida över direkt glödvärme.
Vita bönor i pestosås
- Mixade ingredienserna till pestosåsen i en matberedare med en vass kniv eller en stavmixer.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Täck över och kyl tills det är dags att servera.
- Blanda ner de vita bönorna och servera med lammburgarna.