Joje kabab

koket.se
Joje kabab
Foto: TV4
Maryam Madaresi
Maryam Madaresi

Joje kabab

15 ingredienser

30 m + marinering

"Sommarens bästa grilltips är joje. Joje betyder kyckling och kabab är samlingsnamnet för grillat. Marinaden gör sig bäst om den får tid att stå i kylen och ge smak till kycklingen. Därför är det tacksamt att bjuda på joje kabab vid stora grillfester under sommaren. Använder man kycklingdelar som kycklingben bör man snitta köttet så att värmen går igenom de tjockare delarna utan att ytan bränns." /Maryam Madaresi

Se Maryam Madaresi laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kycklingfilé
  • 2 gula lökar
  • 1 g saffran
  • 0,5 dl vatten, hett
  • 3 msk majonnäs
  • 1 grön paprika
  • 3-4 msk citronsaft, färskpressad (eller limesaft)
  • 2 msk olja
  • 1 tsk chiliflakes, gärna mer om du gillar hettan
  • 2 tsk lökpulver
  • 2 tsk paprikapulver
  • salt

Servering

  • 50 g smör
  • 0,1 g saffran
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Skär kycklingen i lagom stora munsbitar och lägg dem i en skål.
  2. Skala löken och dela den på mitten.
  3. Skiva lökhalvorna tunt, strö på lite salt och massera så att vätskan rinner ut.
  4. Lös upp saffran i hett vatten och häll blandningen över kycklingen. Blanda i 5 minuter så att saffranet sätter sig ordentligt i köttet.
  5. Tillsätt övriga ingredienser och låt kycklingen marineras över natten för bästa resultat.
  6. Det går även att grilla kycklingen efter två timmar, men köttet hinner inte suga åt sig smakerna om man har för bråttom.

Servering

  1. Tänd en grill och låt kolen få en fin glöd.
  2. Smält smöret.
  3. Lös upp saffran i vatten och blanda med smöret.
  4. Trä kycklingbitarna på spett och grilla köttet.
  5. Vänd spetten flera gånger, vänta inte på att ena sidan ska bli klar innan du vänder dem. På så sätt får du saftig joje.
  6. Pensla kycklingen med saffranssmöret när de är färdiggrillade.