John Lundviks fish and chips

Foto: Tv4
John Lundviks fish and chips
22 ingredienser
1 h
Krispiga pommes med friterad fisk är en riktigt god rätt som här får sällskap av en krämig röra på gröna ärtor.
Ingredienser
Pommes/chips
- 1,5 l vatten
- 1 msk ättiksprit 12 %
- 1 msk salt
- 1 kg potatis (gärna King Edward)
- frityrolja
Fish
- 600 torskfiléer
- 200 g vetemjöl (plus extra att vända fiskbitarna i)
- 1 öl (valfri sort, IPA rekommenderas)
- 1 msk vodka
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 tsk curry
- 1 tsk peppar
Muchy pees
- 3 dl ärtor
- 1 rödlök (liten)
- 1 msk smör
- 1,5 msk grädde
- citronsaft, pressad (efter smak)
- salt
- peppar
- vitlökspulver
- 3 färska myntablad
Gör så här
Pommes/chips
- Koka upp vatten med ättika och salt.
- Skär potatisen i bitar eller stavar.
- Lägg potatisbitarna i en genomskinlig skål med iskallt vatten rinnande över dem från kranen, på så sätt får du ur stärkelsen från potatisen.
- När vattnet är klart (helt genomskinligt) är stärkelsen borta och potatisen är redo att tillagas.
- Koka potatisstavarna försiktigt ca 8–15 minuter. Potatisen ska inte spricka.
- Ta upp potatisbitarna och låt torka på hushållspapper ca 20 minuter, helst i kylskåp.
- Värm frityroljan till 180 grader. Fritera sedan potatisbitarna i ca 1–2 minuter. Ta upp bitarna och låt torka på hushållspapper i ca 20 minuter.
- Värm upp oljan till 180 grader på nytt. Fritera potatisarna igen i ca 3 minuter.
- Låt torka på papper och salta före servering.
Fish
- Salta och peppra bitar av torskfilé lite lätt.
- Lägg fiskbitarna in en skål med lite (ca 2 msk) mjöl blandat med peppar och salt så att de täcker bitarna.
- Sikta ner 200 g vetemjölet i en skål. Tillsätt öl och vodka och rör om till en slät och klumpfri smet. Blanda sedan i de övriga ingredienserna. Låt smeten vila i någon minut för att aktivera bakpulvret.
- Doppa ner fiskbitarna i smeten och fritera sedan på 150 grader i 3–5 minuter. När bitarna flyter upp till ytan är dem klara!
Muchy pees
- Koka ärtorna och fräs löken i smöret.
- Häll av vattnet från ärtorna och häll sedan ner dem i pannan med den stekta löken.
- Tillsätt grädde och smaka av med citronsaft, salt, peppar och vitlökspulver. Avsluta med hackade myntablad.
- Rör om och servera!