John Lundviks fish and chips

POPULÄRT
John Lundviks fish and chips
Foto: Tv4

John Lundviks fish and chips

Av: John Lundvik

Från: Sveriges mästerkock VIP

22 ingredienser

1 h

Krispiga pommes med friterad fisk är en riktigt god rätt som här får sällskap av en krämig röra på gröna ärtor.

Ingredienser

portioner

Pommes/chips

  • 1,5 l vatten
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 1 msk salt
  • 1 kg potatis (gärna King Edward)
  • frityrolja

Fish

  • 600 torskfiléer
  • 200 g vetemjöl (plus extra att vända fiskbitarna i)
  • 1 öl (valfri sort, IPA rekommenderas)
  • 1 msk vodka
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk peppar

Muchy pees

  • 3 dl ärtor
  • 1 rödlök (liten)
  • 1 msk smör
  • 1,5 msk grädde
  • citronsaft, pressad (efter smak)
  • salt
  • peppar
  • vitlökspulver
  • 3 färska myntablad

Gör så här

Pommes/chips

  1. Koka upp vatten med ättika och salt.
  2. Skär potatisen i bitar eller stavar.
  3. Lägg potatisbitarna i en genomskinlig skål med iskallt vatten rinnande över dem från kranen, på så sätt får du ur stärkelsen från potatisen.
  4. När vattnet är klart (helt genomskinligt) är stärkelsen borta och potatisen är redo att tillagas.
  5. Koka potatisstavarna försiktigt ca 8–15 minuter. Potatisen ska inte spricka.
  6. Ta upp potatisbitarna och låt torka på hushållspapper ca 20 minuter, helst i kylskåp.
  7. Värm frityroljan till 180 grader. Fritera sedan potatisbitarna i ca 1–2 minuter. Ta upp bitarna och låt torka på hushållspapper i ca 20 minuter.
  8. Värm upp oljan till 180 grader på nytt. Fritera potatisarna igen i ca 3 minuter.
  9. Låt torka på papper och salta före servering.

Fish

  1. Salta och peppra bitar av torskfilé lite lätt.
  2. Lägg fiskbitarna in en skål med lite (ca 2 msk) mjöl blandat med peppar och salt så att de täcker bitarna.
  3. Sikta ner 200 g vetemjölet i en skål. Tillsätt öl och vodka och rör om till en slät och klumpfri smet. Blanda sedan i de övriga ingredienserna. Låt smeten vila i någon minut för att aktivera bakpulvret.
  4. Doppa ner fiskbitarna i smeten och fritera sedan på 150 grader i 3–5 minuter. När bitarna flyter upp till ytan är dem klara!

Muchy pees

  1. Koka ärtorna och fräs löken i smöret.
  2. Häll av vattnet från ärtorna och häll sedan ner dem i pannan med den stekta löken.
  3. Tillsätt grädde och smaka av med citronsaft, salt, peppar och vitlökspulver. Avsluta med hackade myntablad.
  4. Rör om och servera!