Grissini

Grissini
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Grissini

8 ingredienser

2h 50 min

Festliga brödpinnar som passar till drinken eller på buffén!

Ingredienser

portioner
  • 500 g vatten
  • 750 g vetemjöl special
  • 20 g jäst
  • 35 g olivolja
  • 20 g salt
  • 1 ägg, till pensling
  • flingsalt
  • ev örter, att strö på

Gör så här

  1. Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt) och tillsätt olivolja och salt.
  2. Häll vätskan över jästen och rör tills det löst sig.
  3. Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig deg.
  4. Täck över degen och låt den jäsa i 60 minuter.
  5. Dela degen i 30-grams bitar och rulla ut dem till smala stänger på en plåt.
  6. Vispa samman ägget i en liten skål och pensla stängerna med det. Strö på till exempel sesamfrön eller örter och flingsalt.
  7. Låt jäsa i ytterligare 60 minuter. Sätt under tiden ugnen på 230 grader.
  8. När stängerna är färdigjästa, grädda dem mitt i ugnen cirka 30 minuter tills de fått fin färg och känns torra.