Brioche

Brioche
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Brioche

50

27 ingredienser

6h 40 min

Brioche är traditionellt ett franskt frukostbröd. Använd fantasin och ta den fyllning som passar bäst!

Ingredienser

Grunddeg:

  • 480 g ägg
  • 40 g jäst
  • 800 g vetemjöl
  • 20 g salt
  • 80 g strösocker
  • 560 g smör

Äppelbrioche:

  • 100 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 1 syrligt äpple
  • malen kanel

Pizza:

  • 100 g sötmandel, finriven
  • 100 g florsocker
  • 50 g passions/apelsinjuice
  • färska bär

Päronficka:

  • 1 päron
  • 20 g äppelmos
  • kardemumma
  • malen kanel
  • råsocker/muscavado

Klassisk:

  • 1 veckad briocheform
  • 300 g smör
  • 100 g kokos
  • 150 g rörsocker

Muscavado & pecannötsströssel:

  • 300 g vetemjöl
  • 200 g smör, kallt
  • 100 g muscovado
  • pekannötter

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till degen, förutom smöret, i en degblandare. Blanda ner smöret lite i taget i degen.
  2. Lägg degen i en bunke och plasta. Låt helst stå över natten eller minst 6 timmar. Degen måste hela tiden vara kylskåpskall, den får inte stå framme.
  3. Briochedegen kan formas som man vill och till exempel fyllas med olika fyllningar. Ugnsvärmen ska vara 220 grader men tiden varierar beroende på hur man formar brödet.
  4. I receptlistan finns förslag till olika fyllningar, välj och vraka efter humör!