Halstrad tonfisk med ceviche och sjökorall

Halstrad tonfisk med ceviche och sjökorall
Foto: TV

Halstrad tonfisk med ceviche och sjökorall

Av: Johan Pråmell

Från: Klockan nio hos stjärnorna

20 ingredienser

45 min

Johans halstrade tonfisk serveras med ceviche, bulgur och sjökorall.

Johan bjöd även på
Tryffelsallad på primörer
Vaniljyoghurt med bär

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 tonfiskfilé

Ceviche

  • 30 cm gurka
  • 2 mango
  • 16 körsbärstomater
  • 4 salladslökar
  • 12 pilgrimsmusslor
  • 4 limefrukter (stora)
  • 100 g malen koriander
  • 2 klyftor vitlök (små)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 2 milda röda chilifrukter (gärna en gul och en röd)
  • 0,75 dl olivolja

Bulgur

  • 3 dl bulgur (okokt)
  • 50 sjökorallsskott
  • 0,5 dl pinjenötter, rostade
  • salt, till kokvattnet
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk olivolja
  • 1 tsk citronsaft

Gör så här

Ceviche

  1. Skala en gurka och skär den i fyra bitar.
  2. Ha två skålar redo. En som ska mixas och en som ska tärnas.
  3. Skrapa ur kärnhuset i gurkan och lägg i skålen som ska mixas. Tärna resten av gurkan och lägg i andra.
  4. Tärna mango och lägg i skålen som inte ska mixas.
  5. Skiva en gul och en röd chili och lägg i bland det tärnade grönsakerna.
  6. Bryt ner koriander i skålen som ska mixas. Spar ett par blad till garneringen.
  7. Pressa ner juicen från fyra lime i skålen som ska mixas.
  8. Strimla vårlök och lägg i skålen med tärnade grönsaker. Lägg lite av topparna i det ska mixas.
  9. Dela körsbärstomater i två halvor och lägg bland det tärnade grönsakerna.
  10. Häll i olivolja och två vitlöksklyftor i det som ska mixas och mixa!
  11. Häll över de tärnade grönsakerna.
  12. Lägg i pilgrimsmusslorna och låt dem marineras i mixen i ett par timmar.

Bulgur

  1. Koka bulgur.
  2. Rosta pinjenötter, bryt ner sjökorall, häll på en skvätt olivolja, lite citronsaft och på med svartpeppar och lite flingsalt.

Tonfisk

  1. Halstra tonfisken.
  2. Strö salt på alla sidor av den.

Vid servering

  1. Lägg bulgurmixen i mitten
  2. Blanda runt cevichen och lägg runt om.
  3. Lägg sen den halstrade tonfisken ovanpå.
  4. Garnera med korianderblad.

Dryckestips
Champagne Lanson Rose Label