Fisksoppa

Fisksoppa
Foto: TV4
Johan Jureskog
Johan Jureskog

Fisksoppa

28 ingredienser

Carin Da Silva fyller år och önskar sig det bästa som finns…fisksoppa. Hoppas hon gillar min.

Ingredienser

portioner
  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk olivolja
  • 1 fänkål, hackade
  • 1 morot, hackad
  • 1 röd paprika, hackade
  • 0,5 zucchini, hackade
  • 1,2 l vatten
  • 3 fiskbuljongtärningar
  • 1 tsk timjan
  • 1 förp tomat, hackade
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 600 g blandade fiskar efter tycke och plånbok (i kuber)
  • 200 g skalade räkor
  • salt, tabasco

Aioli

  • 1 äggula
  • 1 ägg
  • 1 potatis, kokt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 citron, saften
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl neutral olja
  • salt
  • tabasco
  • ev mer citronsaft

Tillbehör

  • krutonger
  • färska örter

Gör så här

  1. Fräs lök, vitlök och saffran i olivoljan i några minuter, tillsätt sedan fänkål, morot, paprikan och zucchini. Låt allt fräsa ännu någon minut.
  2. Tillsätt sedan vattnet, tomaterna, vinet och fiskbuljongtärningarna och timjan. låt koka försiktigt i 15 minuter, häll i grädden på slutet och smaka av med salt och tabasco.
  3. Mixa alla ingredienser förutom oljan, rinla i oljan försiktigt tills en tjock kräm, salta och tabasco.
  4. Ånga av fisken i ugn i ca 3 min. på full ånga alt. så kokas de i soppan i samma tid.
  5. Garnera med räkor, aioli, krutonger och örter, ringla lite olivolja på toppen.