Kikärtssoppa
Kikärtssoppa
17 ingredienser
I Förkväll lagar Johan Jureskog sin variant av en rätt, Marie Tegnérs recept i samma stil är något hälsosammare. Här är Johans kikärtssoppa med champinjoner, purjolök och persilja och vitlökskrutonger.
Här hittar du Maries
Falafel med fruktig bulgur och grön yoghurt
.
Om du inte tål gluten, välj glutenfritt bröd och kolla buljongen så det inte finns något gluten i den.
Ingredienser
- 1 gul lök, hackad
- 2 klyftor vitlök, hackade
- 50 g smör
- 1 förp kikärtor
- 3 dl vitt vin
- 3 dl grönsaksbuljong (1 tärning + 3 dl vatten)
- 4 dl grädde
- vitpeppar
- ev citron, pressad
Topping
- 8 skogschampinjoner
- purjolök, det vita, tunt skivad
- 2 msk smör
- 2 skivor bröd, skuret i centimeter stora tärningar
- 3 msk smör
- 1 vitlök, finhackad
- 3 msk persilja, finhackad
- ev olivolja
Gör så här
Soppa
- Fräs lök och vitlök i smör.
- Ha i kikärtorna, vinet, buljongtärning och vatten.
- Låt småputtra i 10 minuter.
- Ha i grädden.
- Mixa soppan helt slät med stavmixer eller blender.
- Smaka av med vitpeppar och eventuellt pressad citron.
Topping
- Stek champinjonerna och purjolök gyllenbrunt i smöret i separata pannor.
- Stek brödtärningarna gyllenbruna i smöret.
- Ha i vitlök sista minuten och persiljan sista sekunden.
- Lägg på papper och låt krutongerna droppa av sig överflödigt fett så att de blir riktigt knapringa.
Vid servering
- Servera omgående med toppingen och ringla eventuellt lite god olivolja över.