Falafel med fruktig bulgur och yoghurt

Johan Jureskog
Johan Jureskog

Falafel med fruktig bulgur och yoghurt

7

22 ingredienser

I Förkväll lagar Johan Jureskog sin variant av en rätt, Marie Tegnérs recept i samma stil är något hälsosammare. Här är Maries falafel med fruktig bulgur och grön yoghurt.

Här hittar du Johans

Kikärtssoppa med champinjoner, purjolök, persilja och vitlökskrutonger

.

Ingredienser

portioner4
  • 5 dl kokta kikärtor, ca 400 g
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 0,5 tsk salt
  • 1 knippe persilja
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1,5 msk rapsolja, till stekning

Bulgur

  • 1,5 dl fullkornsbulgur
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 purjolök, strimlad
  • 150 g skogschampinjoner
  • 0,5-1 röd chilifrukt, strimlad
  • 0,5 msk smör/olja
  • 2 msk gojibär
  • 0,5 mango i små tärningar
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Myntayoghurt

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk mynta, hackad
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Falafel
    Mixa kikärter, lök, kryddor och maizena.
  2. Forma små bullar och stek på medelvärme i oljan.
  3. Bulgur
    Koka bulgur i buljongen.
  4. Fräs purjolök, svamp och chili i matfettet.
  5. Blanda ner i den kokta bulgurn.
  6. Vänd ner gojibär och mango.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Sås
    Blanda ingredienserna till såsen och servera till.