Biff Rydberg

Biff Rydberg
Foto: TV4
Johan Jureskog
Johan Jureskog

Biff Rydberg

18 ingredienser

En klassiker i variant Erik Lallerstedt, där min kockkarriär började efter skolan. Erik är idag en av mina stora förebilder. Han kan receptet för att lyckas långt och länge i den annars stenhårda restaurangbranchen.

Ingredienser

portioner
  • 800 g oxfilé, putsad och skuren i stora kuber
  • salt
  • peppar
  • 1 msk olja
  • 1 msk smör
  • 3 gula lökar, finhackade
  • 2 dl öl
  • 8 potatisar, skalade och skurna i 1,5 cm kuber
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar, från kvarnen
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 msk strösocker
  • 1,5 msk brunt senapspulver
  • 1,5 msk senapspulver
  • 4 äggulor
  • färsk kruspersilja

Gör så här

  1. Skär potatisen i 1 1/2 cm stora tärningar och spola av dem med vatten. Låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag.
  2. Vispa grädden med socker, senapspulver och senapsfrö.
  3. Fräs löken i smöret så att den tar lite färg på medelvärme, salta och peppra en aning. Häll på ölen och låt den koka in. Håll den varm. Stek potatisen i en panna med olja och smör tills den fått vacker färg och är klar. Salta. Ställ potatisen åt sidan.
  4. Värm upp en panna till oxfilén. Den bör vara ganska varm. Lägg i olja och stek oxfilén hastigt så att den får bra färg, lägg i en klick smör på slutet för den goda smaken. Salta och peppra.
  5. Servera omedelbart med äggulorna och persiljan.