Jordärtskocksoppa med pilgrimsmusslor och tryffelolja

Jordärtskocksoppa med pilgrimsmusslor och tryffelolja
Foto: TV4
Johan Jureskog
Johan Jureskog

Jordärtskocksoppa med pilgrimsmusslor och tryffelolja

15 ingredienser

”Kungen av soppor i min smak, här med pilgrimsmusslor, krispiga krutonger och tryffelolja som ger den sista kicken”.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg jordärtskocka
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk smör
  • 2 kalvbuljongtärningar
  • 8 dl vatten
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Soppan

  • 10 pilgrimsmusslor (el. räkor, rökt lax)
  • 2 msk matolja

Garnering

  • tryffelolja (el. olivolja)
  • krutonger (formbröd i små tärningar, friterade i matolja)
  • gräslök

Gör så här

  1. Soppan: Skala jordärtskocka väl och skär ner den i bitar. Sautera schallottenlök och vitlök i smöret i en kastrull. Häll på vatten och vittvin och lägg i buljongtärningar, koka ca. 20 minuter. Häll i grädden, mixa den slät och smaksätt den med salt och peppar.
  2. Pilgrimsmusslorna: Skiva pilgrimsmusslorna på mitten och salta och peppra. Stek dem hastigt på en sida i het panna i matolja, lägg upp dem på ett fat.
  3. Garnering: Garnera soppan med pilgrimsmusslorna, krutongerna och gräslöken, ringla lite tryffelolja över.