Helstekt kalvfilé à la Kungsängen med rödvinssky

Foto: TV4
Helstekt kalvfilé à la Kungsängen med rödvinssky
15 ingredienser
Kalvfilén serveras dessutom med smörstekt ostronskivling serveras med en puré på mandelpotatis och parmesanost
Ingredienser
- 850 g kalvfilé, parerad hängmörad
- 3 dl rött vin
- 5 dl kalvfond
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 0,5 purjolök
- 5 lagerblad
- 5 kryddpepparkorn
- 4 msk tomatpuré
- 300 g ostronskivling
- 1 kg mandelpotatis, skalad
- 2 dl grädde
- 150 g parmesanost
- 200 g smör
- salt, svartpeppar, socker
Gör så här
- Bryn filén lätt runt om i en stekpanna se till att krydda den väl, sätt ugnen på 150 grader.
- Lägg filén i en ugnssäker form och tillaga i ugnen tills köttets kärntemp är 67 grader.
- Bryn grönsakerna i en kastrull.
- Tillsätt tomatpurén och häll på rödvinet och kalvfonden.
- Lägg i lagerbladen, kryddpepparn & krydda av med salt, peppar och socker.
- Låt såsen reducera till hälften, smaka av ytterligare och sila av i en chinoaise.
- Koka potatisen cirka 20 minuter.
- Värm grädden och 150g av smöret i en kastrull.
- Häll av och pressa potatisen ner i den varma kastrullen, riv sedan parmesan osten.
- Nu borde köttet vara klart. Ta ut ur ugnen och låt köttet vila på en skärbräda.
- Blanda ner gräddblandningen i potatisen, krydda blanda i osten och vispa till en slät puré.
- Smörstek svampen och smaksätt med salt och peppar.
- Tranchera upp köttet i finns skivor diagonalt.
- Lägg upp purén på en varm tallrik tillsammans med en portion kött, nappera med skyn/såsen och toppa med den gyllene svampen.