Fläskkarrégryta med mos på potatis och rosenkål

Fläskkarrégryta med mos på potatis och rosenkål
Foto: TV4

Fläskkarrégryta med mos på potatis och rosenkål

Av: Johan Axelsson

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

Vardagsräddarna är de rätter som man jublar när man kommer på. Detta är definitivt en sådan. Rosenkålen kan bytas ut på annan kål.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 500 g fläskkarré, utan ben, hel bit
  • 400 g rotselleri
  • 1 gul lök (stor)
  • rapsolja (eller rypsolja)
  • 16 aprikoser, torkade
  • 10 färska salviablad
  • 3 dl torrt vitt vin eller citronsaft och vatten
  • salt
  • vitpeppar

Mos

  • 500 g mjölig potatis, skalad vikt
  • 300 g rosenkål (ansad vikt)
  • 50 g smör
  • 0,5 citron, saft och rivet skal
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär karré och skalad rotselleri i kuber med 3-4 cm sida. Skala och skär löken i 10 klyftor.
  2. Hetta upp en gryta, bryn kött, lök och selleri i lite olja. Tillsätt aprikoser salvia och vin. Salta och peppra. Sätt in grytan utan lock i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Smaka av sältan, sätt lock på och håll varmt.
  3. Koka potatis och brysselkål tillsammans i lättsaltat vatten. När de är mjuka hälls vattnet av. Mosa grovt och tillsätt smöret, citronsaften och det rivna skalet. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.